nedelja, 25. december 2016

CHRISTIAN DIOR - POISON

(Fotografija: internetni vir)

Takole nekako imajo napisano na Diorjevi strani: čarobna formula, neustavljivo zapeljiv vonj značilen za spektakularno podobo ženske. Vsaka različica parfuma Poison je del legende Dior zapeljevanja, ki predstavlja realizacijo magije, drznost, fascinacijo in očaranost. 

Poison je vonj, brez katerega jaz nisem bila od osnovne šole niti sekundo. Bila je ljubezen na prvi snif, resnično, ta vonj te uroči in omami in te uklene za vedno, ali pa te enostavno pusti zgroženega in te pusti za sabo. Parfum je močan, bogat, globok kot najgloblja temna reka in jaz, mala punčka začnem z njim v osnovni šoli, namesto tam nekje v srednjih letih? Malo me navda s ponosom, da sem že takrat vedela, kaj je dobro, kaj je drugačno in sem to znala nosit.


(Fotografija: internetni vir)

Ja. Z mamo sva bili leta ne vem katerega na Gospodarskem razstavišču na nekem sejmu, božičnem, ne spomnim se. Bila sem majhna, punčka. Spomnim se teh socialističnih sejmov v mrzlih dvoranah, uvožene ali prešvercane stvari iz Italije ali Avstrije, s katerimi so nekateri na hitro prišli do večjih količin denarja. Daleč od tega, da bi prišli do bogastva. Ampak takrat so bili časi, ko vsi nismo imeli ne vem kaj dosti. Trg ni bil razvit. Veseli smo bili tistega, kar smo dobili. Boste rekli, zakaj to govorim? Ne, ni tako brez smisla. Takrat je bila tam ena ženska s stojnico, na kateri je imela postavljene majhne stekleničke, kakih 10 ml, če se ne motim. Točno vem, kakšna je bila oblika in zamašek. Seveda sva z mamo pogledali te vonje, ker takrat še ni bilo parfumerij v mestu, niti se ni dobilo parfumov tako, kot se jih dobi danes. In jaz sem vzela vijoličasto stekleničko in povonjala... in potem še nekaj drugih... In se vrnila k vijoličasti. In vprašala mamo, če mi jo kupi. Moja mama je vedno kupila kako malenkost na takšnih sejmih. Sama sem preudarno pretehtala, da je potrata denarja za sladkorno peno in helijeve balone in rajši te dinarčke vložim v kaj bolj trajnega in bolj zanimivega. In mi je kupila stekleničko dragocenega olja z vonjem Poison parfuma, česar takrat še nisem vedela. Bil pa je koncentrat, ena kapljica na zapestje in sem to pritisnila še na vrat in sem dišala cel dan, oblačila pa tudi po pranju včasih niso zgubila vonja. Noro. Moji mami je šel vonj na živce, nikoli ga ni marala, ker je tudi osebnostno prešibka, da bi ga nosila. Pri meni je ostal ljubezen za vedno in za celo življenje. Spomnim se potem, ko sem pestovala in pazila dojenčke, svoji sestrični, da so otroški pajacki in otročki dišali po meni in mojem parfumu. :)

(Fotografija: internetni vir)


Leta pozneje, po tisti magični steklenički, ki je trajala vrsto let, ki sama po sebi ni bila nič posebnega, je pa v sebi skrivala cel zaklad, sem našla identičen vonj. Popolnoma enak. V lepi, okrogli vijoličasti steklenički z imenom Dior Poison. Nasmejalo se mi je, udarilo me je kot val, saj se ime popolnoma ujema s tem posebnim vonjem. In od takrat naprej sem ga kupovala in ga uporabljam vsako zimo. Ta parfum je tako bogat, težak in globok, da se ga vonja tudi v najhladnejšem vremenu (hladno vreme nežne vonje dobesedno požre in se jih ne zazna, dokler se ne pride v toplejše prostore ali ogret avto). Zato so nekateri parfumi "zimski", ker vsebujejo olja, smole in takšne stvari, kjer jim zima ne pride do živega. So ponavadi kompleksnejši ravno s smolami, semeni, vanilijo, začimbami in rožami. Poison po moji oceni ni za toplo vreme. Ker je močan do slabosti in se v takih razmerah zna potegnit ven vonje, ki resnično obrnejo želodec. Se mi je zgodilo enkrat, ko sem se peljala z mestnim avtobusom, da ga je imela na sebi ena mlada punčka in je mene zvilo od slabosti v tistem zatohlem, vročem poletnem zraku na avtobusu polnem ljudi. Za poletje in druge letne čase so druge izpeljanke Poison parfuma, ki jih ni malo. Poison je samo eden. Ta in noben drug mu ni niti podoben.

Parfum prepovedanega sadeža je izdala hiša Dior leta 1985, sestavil pa ga je Edouard Flechier. Parfum se v glavnih notah označi kot: balzamičen, sladek, lesen, z belimi rožami, saden in toplo začimben.
Steklenička je zasnovana kot obris prepovedanega sadeža barve ametista, kjer se globoko lomi svetloba. Drug dragoceni poudarek je zlata nit, ki objema vrat stekleničke.
Parfumsko piramido sestavljajo v zgornjih notah: koriander, sliva, gozdni sadeži, janež in brazilski palisander. V sredini so note: nagelj, jasmin, cvetovi afriškega pomarančevca, tuberoza, opoponax (sladka mirta), cimet, kadilo, vrtnica in med. Spodnjo bazo parfuma sestavljajo: vetiver, musk, sandalovina, virginijska cedra, amber, vanilija in heliotropa.
Ljudje nabolj zaznajo: slivo, tuberozo, kadila, med, gozdne sadeže, koriander...

Parfum Poison je neukročena žival, ki bo v narobni situaciji in narobnih temperaturah in prevelikim odmerjanjem gnusen in nasploh grozen. Umazan do samega jedra, ampak inteligenten, za zrele ženske, ki ga znajo pametno uporabljati. Precej zapleteno, ne? Jaga baba hiše Dior, parfum za čarovnice. Kako rečejo, če sta Lolita Lempicka in Lanvinov Eclat D`Arpege parfuma za gozdna pravljična bitja in vile, je Poison parfum za Meleficent in Moriticio Addams. Je najboljši omamen vonj orienta. Z njim se srečamo z dišavami bižnjega Vzhoda. Zahod sreča Vzhod. Trči vanj. Silovito. Za čarovnice modernega časa in gozdne sadeže. Začne se s pomaračnimi cvetovi, vrtnico, jasminom, heliotropo, nageljnom, tuberozo z močno, veliko sijažo. To pomeni, da boste zavonjale same sebe in bodo drugi zavonjali vas, pazljivo torej, da se ne šprica vsepovprek, ker tale zaklad tega ne potrebuje. Sicer je lahko tudi na nek način žaljiv in vulgaren. In lahko koga nasproti sebe spravite v čudno situacijo, ko vas ne bo mogel prenašati. Potem pride cimet, pa med in gozdni sadeži, kar diši po zimski božični pekarni, piškotih, ingverju. Potem se razvije vonj kadila, pudraste note, močan vonj opoponaxa, kar z vonjem cedre, začimbami in muskom začne spominjati na moški vonj. Musk je topel. Poison parfum izžareva zrelost, samozavest, inteligenco, privlačnost, moč in igrivost, primeren pa bi bil tudi za samozavestnega moškega. Za tiste moške, ki se ne bojijo poseči po klasificiranih ženskih parfumih, pa jih je veliko, ki so primerni za oba spola. Verjemite, če bi dal moški, urejen tole nase...

Morala sem napisati izčrpno poročilo o njem. Tale je po moje moj signaturni vonj in se ga ne naveličam. Ker ga uporabljam že dolga leta, me spomini povezani nanj peljejo v razna obdobja in segmente mojih doživetij. In ko mi je dolgčas, ko je lepo, toplo vreme in nase nadenem drugačen vonje in rože, ga občasno povonjam na polički v kopalnici. Pravzaprav to delam vsak večer pred spanjem, pa zjutraj, ko izbiram vonj zase, da ga dam nase. Odprem nekaj pokrovčkov in uživam. Pozimi pričakujem in sem nestrpna toplejšega vremena, poleti vonjam zimske vonje in jih pogrešam.

Poison pa je, pravi dragulj, ki je s pravo osebo, s pravim odmerjanjem, v pravem vremenu in temperaturi, ob pravi priložnosti, nekaj najbolj čudovitega in mojstrsko sestavljenega na tem planetu. Sled vonja je dolgotrajna s čutnim značajem, z bogatimi začimbami, sladkobo in gozdnimi sadeži. Nepozabna, dramatična in karizmatična orientalska dišava.

(Fotografija: internetni vir)

Ni komentarjev:

Objavite komentar