torek, 1. marec 2011

Piščančja rižota z zelenjavo

Ker so počitnice, je tudi počitniški meni, otroški. Ker ni lepšega, če si mali otročki sami zaželijo, kaj bi jedli in kaj naj vse ta jed vsebuje. Midve kar lepo naštevava, kaj vse lahko dam noter in kaj ne.  In kuhali smo z mesom, ker je bila to posebna želja naše nadebudnice, jaz pa itak rada ustrežem. In po moje bova še kaj packali ta teden, je zelo luštno. :  )

 

PIŠČANČJA RIŽOTA Z ZELENJAVO

Meni je vedno relativno, za koliko oseb je jed narejena. En velik jedec ali dva bi pojedla vse, trije zmerni in štiri ki jejo male porcije. Spet odvisno, če je še sladica potem in kako izdatna je... 

 

300 g piščančjega mesa

2 lončka riža

lonček narezane paprike, rdeče, lahko je kake druge barve

lonček zamrznjenega graha

lonček narezanega korenja

1/2 na drobno narezane čebule

pol lončka paradižnikove mezge

3 stroki česna

2 lovorjeva lista

sol

peteršilj

bazilika

muškatni orešček

olje

 

Na dveh žlicah olja prepražimo na koščke narezano piščančje meso. Ko začne rjaveti, dodamo narezano čebulo, stroke česna, lovorjeve liste in korenje. Pražimo. Na to stresemo riž in nekajkrat pomešamo, da postekleni. Dodamo paradižnikovo mezgo, še malo mešamo, na to stresemo grah in papriko, zalijemo z vodo, dodamo začimbe, po želji in kuhamo dokler se riž ne zmehča. To je kakih 20 min. *Vsi, ki ste vegi, mesek izpustite, pa je. :  )

Glavne sestavine: narezano piščančje meso, narezana paprika, narezano korenje, zamrznjen grah...

Korenje pobliže...

Zamrznjen grah...

Narezana paprika...

Nasekljana čebula, olupljen česen in lovorjevi listi...

Takle riž, okroglozrnat, arborio nekje piše, jaz ga vzamem od Droge, v plastični vrečki, neugledna embalaža, da je kaj, ponavadi kje v spodnjih policah v trgovinah. Nič fensi šmensi, je pa dober, za rižote in mlečni riž sploh...

Ker vedno govorim o paradižnikovi mezgi, tole je to. Po 700 ml v steklenih kozarcih, brez soli in začimb. Najboljša. Kupljena v Euro Spin, drugje so jo nehali prodajat. Vedno, če se le da kupujem v steklenih kozarcih, hrana iz plastike ali cenene kovine se navleče še česa iz embalaže. Steklo je najmanj porozno.

Na olju prepražimo piščančje meso...

Takole...

Dodamo čebulo, česen, korenje in lovorjeve liste, pražimo naprej...

Dodamo riž in pražimo, da postekleni...

Dodamo paradižnikovo mezgo...

Nato grah in papriko... 

Zalijemo z vodo, dodamo začimbe in kuhamo riž do mehkega...

Narejeno, <3

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar