torek, 1. marec 2011

Zavitek z artičokami

No, tole je iz južne Italije. Sama sem grozen navdušenec nad artičokami, v vseh oblikah, najrajši sveže, čeprav jih dobim sila malokrat. Na tržnici so ponavadi že prezrele in preveč v cvetu, pa strašansko drage, v trgovinah so pa skoraj vedno preveč stare, se pravi preveč v cvetu. Dobra artičoka ni tista, ki ima lep bučkast cvet, saj so listi že precej oleseneli in jih je težje uživati. Kupiti je najbolje tiste, ki so zaprte, z ozkimi cvetovi, tiste imajo mehko sredico za uživanje. Včasih jih dobim od koga, ki ne ve, kaj bi z njimi, ali pa jih prinesejo od kakih kolegov, sorodnikov, potem pa jih delijo tudi z mano, ker vejo, kakšen kulinarični navdušenec sem.

Čisto dovolj v redu so artičoke vložene v olje ali v slanico. Sama imam raje tiste v olju, se mi zdi, da jih maščoba lepše omehča, so pa, jasno da, veliko bolj kalorične. Tole jed se lahko naredi v različnih formah, lahko se uporabi kot predjed, da se zvija v manjše polžke... Idej je veliko. Sama sem tokrat zavila kot zavitek, saj bo počakalo na jutrišnje kosilo, ker bom cel dan zdoma.

 

ZAVITEK Z ARTIČOKAMI IN PARMEZANOM

 

1 zavitek listnatega testa

1 kozarec artičok, vloženih v olje

1 zavitek naribanega parmezana, še bolje je, če je riban svež pravi parmezan

*kisla smetana, skuta

bel poper

 

Testo, ki je že razvaljano raztegnemo, nanj naložimo odcejene artičoke, (olje porabimo za kako rižoto, juho), jih narežemo na manjše koščke, posujemo s parmezanom, belim poprom, zavijemo in pečemo na 180*c v pačici, dokler zlatorumeno ne porjavi.

 

Vložene artičoke...

 

Listnato testo, že razvaljano, s katerim ni nobenega dela, je poceni in ni mastno, (Lidl)...

 

 

Koščke artičok damo na testo...

 

Jih narežemo in razporedimo...

 

Posujemo s parmezanom, poprom, zavijemo in damo pečt...

 

Že pečen...

Ni komentarjev:

Objavite komentar