četrtek, 17. november 2011

Fižolova jota

FIŽOLOVA JOTA

 

Dsc_00121

 

Bolj ko sem razmišljala, bolj me je vleklo, da tole sprobam. Joto se ponavadi naredi s prežganjem, prej ali potem, da se juha zgosti. Ali pa se zgosti s krompirjem. No, sama nisem vajena jote jesti niti s krompirjem, pa malo bolj oranžno naredim, kot je v navadi. Sem pa naredila drug fazon. Fižol sem prej spasirala, podobno kot za fižolovo juho, da je jed postala gosta. Čisto v redu vse skupaj.

 

1 kg kislega zelja

1/2 večje čebule

3 stroki česna

2 lovorjeva lista

1/2 skodelice paradižnikove mezge

peteršilj

bazilika

sol po potrebi

olje

 

Čebulo nasekljamo in jo prepražimo ne treh žlicah olja. Dodamo paradižnikovo mezgo, malo popražimo, damo skodelico fižola, zalijemo z nekaj vode in vse skupaj dobro spasiramo s paličnim mešalnikom. Dodamo zelje, lovorjeve liste, stroke česna, začimbe in sol, če je potrebno, skodelico kuhanega fižola v zrnju in zalijemo z dovolj vode, da se jed še kako uro kuhlja. Postrežemo z dobrim kruhom. 

 

Bruna Pahor priporoča izbor vinaK dobri joti vedno dobro vino, z rebulo ne bomo nič zgrešili. Jo gremo iskat kar v Višnjevik, ki naj bi bil rojstni kraj te plemenite trte, to je Rebula 2009 iz kleti Kristalvin. Rebula je najbolj prilagodljivo vino, lahko je sveže, lahko macerirano, lahko je penina ali pa jagodni izbor. Tokrat sem izbrala sveže, ker najbolje zaokroži okus jote. Čin, čin...   www.invinoveritas.si

Popražimo čebulo...

Dsc_00261

Takole...

Dsc_00272

Dodamo paradižnikovo mezgo...

Dsc_00282

Pa še fižol...

Dsc_00293

Zalijemo z vodo...

Dsc_00311

Spasiramo s paličnim mešalnikom...

Dsc_00324

Dodamo kislo zelje, fižol, česen, lovorjeve liste, začimbe in sol...

Dsc_00333

Kuhamo...

Dsc_00352

Takole, pa je gotova, :  )

Dsc_00122

 

Dsc_00062

 

Dsc_00033

 

 

Dsc_00112

 

Dsc_00152

 

Bruna Pahor priporoča izbor vinaK dobri joti vedno dobro vino, z rebulo ne bomo nič zgrešili. Jo gremo iskat kar v Višnjevik, ki naj bi bil rojstni kraj te plemenite trte, to je Rebula 2009 iz kleti Kristalvin. Rebula je najbolj prilagodljivo vino, lahko je sveže, lahko macerirano, lahko je penina ali pa jagodni izbor. Tokrat sem izbrala sveže, ker najbolje zaokroži okus jote. Čin, čin...   www.invinoveritas.si

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar