četrtek, 5. januar 2017


Lalique - Amethyst 


(Fotografija: internetni vir)


Poseben. Z eno besedo. 

Gurmanski vonji so precej zahtevni. Vsi, ki imamo radi parfume iščemo tistega, popolnega, ki ni preveč sladek in zadušljiv, ki ima nekakšno naravno aromo ali ki je tako zmešan, da pride dober vonj. To je zelo težko naredit. Gurmanski vonj zahteva premišljeno odmerjanje in niti slučajno to ni kombinacija nekih rožic, pa malo sadja, pa vanilije, pa bo. Ne. 

Zakaj sem se odločila za tegale? Ker je Lalique znan po svojih parfumih, sam jih je sestavljal, sam je oblikoval stekleničke, v življenju je počel še mnogo drugih stvari. Umetnik in ustvarjalec, pa tudi poslovnež. Njegove stekleničke, tiste starejše so meni ene izmed najlepših v parfumskem svetu. Art deco. In ko prebiram o parfumih, zasledim tegale, ki diši po ribezu in borovnicah. In berem. In ne vem, kaj naj si mislim, mnenja so deljena, različna, opisi kaotični in polni zmede. Pa si rečem. Če bo vsaj malo ribeza in borovnice, bo okej. Piše, da gre za naraven vonj s pridihom zelenja. Okej. Naročim na slepo. 

Prvič, ko sem si ga nanesla na kožo, sem vedela, da gre tu za nekaj več. Tole je res, parfum, ki je kreiran zelo inteligentno in z modrostjo. In tako ga tudi čutim. Posh. Tako drugačen, da dvigne ego in samozavest. Hladen. Dvigne nos med samo hojo. Sofisticiran pa tako, da se zavedaš, da je nekaj dobrega in brandovskega na tebi. Popelje te v magičen gozd, kjer ležiš s polno košaro ribeza in borovnic v naročju. 
Tole bo ljubezen na malo daljši rok. Ker hrepenim po njemu in temu vonju. Predstavljam si pomlad, ko je tako toplo, da se nosi plašček, svilen šal, belo laneno bluzo, sončna očala in tale parfum. 

Lansiran je bil leta 2007, kreirala ga je Nathalie Lorson. Steklenička je seveda, z inspiracijo Ralfa Laliqueja iz leta 1920. Tako lepega pokrovčka, kot je na sliki, ne boste dobile. :) Ali pa morda v mini verziji, ne vem. Jaz imam 100 ml stekleničko. Še nekaj je potrebno pazit. Še ena verzija je na trgu, podobna steklenička, vendar gre za Amethyst Eclat vonj, da ne pride do zamenjave ali zmešnjave. 


Glavni akordi parfuma so: saden, sladek, lesen, cvetni, sveže začimben. 

Zgornje note sestavljajo črni ribez, borovnica, robida, črna murva in jagoda. Srednje, srčne note sestavljajo potonika, črn poper, yilang-yilang in vrtnica. Spodnje, bazne note pa sestavljajo mošus, vanilija  in lesne note. 

Ljudje najbolj zaznajo črni ribez, robido, borovnico in murvo... 

Trajanje je srednje dolgo do dolgo, sijaža pa srednja. No, ampak res, srednje dolgo, po nekaj urah se še drži na koži, če prislonimo nos zdraven, kaj več pa ne. Je pa tudi res, da je cena ugodna in kaj več za tak denar ne gre pričakovat. 


Kako se zdi meni? Ja, tele jagode v vijoličastih barvah dobro zaznam v samem vonju. Niso pa pre-sladke, pač pa gre za naraven, vonj po sadju, zelenem, gozdu, malo zagreni in lepo se mešajo lesne note zdraven. Parfum je temačen, lahko bi bil gothic ali dark za poletje. To nam sporoča že steklenička, njena barva. Pa tudi vonj in način prezentacije, ni pa nujno. Lahko se ga uporablja skozi celo leto in na vse stile, se mi zdi zelo kameleonski. Pristajal bi poslovno oblečeni ženski ali pa goth opravi s korzetom na životu. Mladi punci ali pa starejši ženski. Gre za tisti resni vonj, ki se zna prelivat po potrebi. Od te grenkobe, ki ni moteča, da ne bo kdo narobe mislil, da milnatih tonov. Spreminja se. Zelo in hitro. Kaj ni nujno najboljše. Kar pa je najbolj pomembno, vonj jagodičevja ostane do konca. Na začetku je ribez precej oster in kisel, potem se umiri v nekaj mehkejšega in slajši sadeži pridejo do izraza. Skozi ure pa se spreminja, medli, se mehča tja do lesnih tonov. Zato tudi ni preveč žanstven. Ni uniseks, ima pa moški podton, ravno zaradi lesnega pridiha. Ker se tako spreminja in je res, zanimiv, prinaša veliko užitkov. In veselja. In ni tisti "punčkast" parfum z jagodami in borovnicami, ki po nekaj urah postane na koži gorozota, ki jo hočeš samo hitro sprat s sebe. 
Hladna sadna klasika, bi temu rekla. 
In nikoli ne bi mogla rečti nekomu, ki ga nosi, da diši slabo. Prej bi me zanimalo, kaj je to, kar ima na sebi. In da je precej drugačen parfum, da stoji sam zase in izven množice ostalih. 

Kot vsak vonj, pa pristaja točno pravi osebi. Tistim, ki iščejo točno pravi odmerek sladkobe, sadja, grenkobe, kislosti in lesnih not. Tudi tega je dobro prej testirati na koži in pogledati, kako se vonj razvija in ali vam odgovarja. 
(Fotografija: internetni vir)
(Fotografija: internetni vir) (Fotografija: internetni vir) (Fotografija: internetni vir)


(Fotografija: internetni vir)(Fotografija: internetni vir)

Ni komentarjev:

Objavite komentar