ponedeljek, 10. oktober 2011

Bujta repa - brez mesa

BUJTA REPA - brez mesa

 

Dsc_00401

 

Danes pribrzela iz Prekmuja in z velikim poklonom tudi sama doma kuham tole jed. Ne delam je prvič. Ker skorajda ne jemo mesa, sploh pa ne svinjine, sem tudi tokrat naredila brez tega. Bujta repa se v osnovi dela iz mesnatih kosti, ki so pri kolinah, ponudi se jo tudi poleg krvavic. Ponekod so jo delali z mesom le ob kolinah, preostali del časa so jedli brez mesa. Pravi prevod te besede "bujta" pa pomeni ubita, saj se jo dela ko ubijejo gujdeka ali po naše prašička in imajo koline. Tole sem danes na hitro prebrala, ne vem, če prav vse drži.

Seveda je variant priprave mnogo. Gre pa za fazon, da je to juha iz kisle repe, kaše s svinjskim mesom in prežganjem iz moke. 

Spet, ker imam rada juhe s karakterjem, da so goste, pa tudi oranžno pobarvane, sem si drznila dati noter nekaj žlic paradižnikove mezge. Pa vem, da v lokalnem območju ne delajo tako. In ko sem bila v soboto v Murski soboti, sem od tekmovalcev, ki so pripravljali bujto repo izbrala najbolj všečno na oko. Torej, po teksturi, barvi, gostoti. In bila je res dobra. :  ) 

 

1 kg kisle repe

3 stroki česna

3 - 4 lovorjevi listi

1/2 čebule

1,5 dl prosene kaše

nekaj žlic moke

olje

majaron

muškatni orešček

sol

*čiliji

rdeča mleta paprika

2 - 3 žlice paradižnikove mezge

 

Kislo repo damo kuhati v vodo, dodamo česen, lovorjeve liste in *čilije. Ko se nekaj časa kuha, dodamo ajdovo kašo. V ponvi segrejemo olje, dodamo sesekljano čebulo in moko, mešamo in naredimo svetlo rjavo prežganje. na koncu dodamo nekaj žličk mlete rdeče paprike in vse skupaj stresemo k repi, ki se kuha. Nato dodamo začimbe, žličko ali dve mlete paprike, dve do tri žlice paradižnikove mezge in kuhamo dokler prosena kaša ni popolnoma kuhana. Postrežemo s prekajenim mesom, klobasami, krvavicami, ali pa kar z domačim kruhom, kot enolončnico.

 

Kuhamo repo, s česnom, lovorjevimi listi in *čilijem...

Dsc_00031

Potem dodamo proseno kašo...

Dsc_00051

Na olju prepražimo polovico sesekljane čebule in moko...

Dsc_00081

Takole...

Dsc_00102

Dodamo mleto papriko in stresemo k repi...

Dsc_00112

Dodamo začimbe, sol in malce paradižnikove mezge...

Dsc_00142

 

Dsc_00251

 

Dsc_00281

 

Dsc_00401

 

Dsc_00362

 

Dsc_00371

 

 

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar