ponedeljek, 31. december 2012

Torta Pavlova


TORTA PAVLOVA





Tole sem delala pred časom samo zato, ker sem gledala Rudolfa na TV, kako jo je delal. Fora je v tem beljakovem krhkem testu. Najprej gre plast beljakovega testa, potem plast smetane in sadje, kakršnokoli, ni pravila. Jaz sem jo naredila drugič po drugačni poti, manjšo, vendar v dveh plasteh beljakovega testa... Ponavadi so recepti za Pavlovo iz 6 beljakov, 15 - 20 dag sladkorja, lahko dodamo žlico kakega likerja za okus, malo kokosove moke... Variacij je ogromno. Beljakovo testo lahko razporedimo "na roko" ali pa ga brizgamo z brizgalko v vzorcu, da pride lepše in bolj urejeno, :) 





Krhko beljakovo testo:

4 beljaki

5 - 7 žlic sladkorja

1 ščep soli

žlička kisa


Tole je za en premer 23, 26 cm. Ali pa dva po 18 cm...

Najprej zmiksamo bejake s ščepcem soli. V "soft peaks", tok da je trden, a se konice povlečejo od mešalnika. Se pravi, ne tok trdega, da se lomi... Se vidi na fotki, kako zgledajo tej mehki vršički... Potem postopoma dodajamo sladkor in mešamo. Masa mora pridet lepo gosta, svetleča... Potem mešamo in dodamo žličko kisa. 
Na pekač obložen s peki papirjem s silikonasto lopatko nanesemo maso iz beljakov. Če ne znamo na pamet, si narišemo prej krog v željenem premeru. Visoko naj bo največ 5 - 6 cm. Sama sem maso razporedila v dva manjša kroga premera 18 cm. Damo v ogreto pečico na 200*c, počakamo nekaj minut, kakih 5, nato pa zmanjšamo temperaturo na 120*c, pripremo pečico z ročajem lesene kuhalnice in sušimo še kakih 45 min, uro... Izklopimo pečico, malo počakamo, ne vzamemo pa takoj ven. (ne puščamo tudi dolgo časa noter)... 

Nadev:


250 ml sladke smetane

sladkor po okusu

sveže ali vloženo sadje, po okusu

Zmešamo sladko smetano in ji dodamo sladkor. Plast beljakovega testa premažemo s stepeno sladkano smetano in obložimo s sadjem. 


Sneg iz beljakov, dodamo sladkor in kis...


Razporedimo ga na peki papir in pečemo na 200*c nekaj minut, potem pa na 120*c v priprti pečici sušimo...


Sama sem naredila dva kroga...


Takole zgledajo pečeni...


Stepemo smetano s sladkorjem...


Nadevamo na plast beljakovega biskvita...


Čez sadje...


Pa še sadje...


To sem ponovila...


Takole...







1 komentar: