ponedeljek, 10. november 2014



RŽEN KRUH




250 g ržene moke
250 g bele moke
1/2 zavitka kvasa
1,5 žličke soli
1 žlička sladkorja
1 zavitek mešanice za kisel kruh/droži, dobi se v DM prodajalnah
mlačna voda

Kvas, žlico sladkorja in mlačno vodo (kakih 100 ml) postavimo na pult in kake pol urce počakamo, da vzhaja. Medtem damo v posodo moko, sol, mešanico za kisel kruh. Ko kvas vzhaja, ga zlijemo na moko, dolijemo toliko mlačne vode, da lahko zgnetemo testo in ga potem pustimo vzhajati, da se dvigne na še enkrat večjo velikost. Spet ga dobro pregnetemo, oblikujemo hlebec, dva hlebčka, bombice, kar želimo pač. Ogrejemo pečico na 190*c. Oblikovan kruh postavimo na pladenj in pustimo vzhajati vsaj pol ure, če ne več, potem ga damo v ogreto pečico in pečemo kake pol ure, morda več, odvisno, kakšno obliko boste dali kruhu. Zapomnite si, kruh je pečen, ko dobi spodaj rjavo skorjico, naj vas ne zavede, da zgoraj ni rjav. Če ga pečete predolgo, se izsuši, skorja postane debela in jo komaj režemo. Komu je tudi tak, robusten kruh všeč, okusi so različni. :)



Moka, kvasni nastavek, mešanica za kisel kruh/droži...


Zamesimo, oblikujemo in damo vzhajat na pladenj...













Ni komentarjev:

Objavite komentar