torek, 2. julij 2013

Kosilo za gostjo



Kosilo za gostjo

Danes sem dobila gostjo na kosilo, fajn žensko, ljubiteljico živali, novinarko. 
Pa sem naredila cel cirkus v meniju, sem se malo igrala s sestavo, tako da se je gor znašlo mnogo jedi iz različnih dežel, ampak ker Ireno poznam že dolgo, se nisem obremenjevala s tem. Fokusirala sem se zgolj na vegansko omejitev, da je bilo vse resnično brez živalskih produktov. Pa več jedi, da sva poizkušale po malo...

Juhi sem naredila dve, prvo je bila tradicionalna maroška juha harira, recpet je tukaj. Druga juha je bila indijska, krompirjeva s čičeriko in kokosovim mlekom, recept je tukaj.

Potem sem na krožnik razporedila falafle, racept zanje nejdete tukaj, popečene razine melancanov, marinirane z balzamičnim kisom  (izpustila sem česen) tukaj, dodala sem indijski krompir z zelenjavo (pečen na olivnem olju in ne na gheeju) kako se ga pripravi izveste tukaj, igrala sem se z rižem, ki sem ga na popraženi čebuli zalila z kokosovim mlekom, dodala mlet kordamom, garam marsalo, muškatni cvet, strok česna in lovorjev list in ga pokuhala do mehkega. Na koncu sem mu dodala nekaj žlic rdečega fižola. Ideja naj bi bila jamajška, verjetno bi šle noter še zelene banane, ampak, pri nas jih je nemogoče dobiti. Tole sicer po okusu ni šlo v jedilnik, je bilo pa fino poizkusiti tudi kaj takega...
Še ena stvar, ki sem jih naredila je bila popečena čičerika. Kuhano čičeriko popečete na olju z začimbami, da dobi skorjico in postane hrustljava. Dodala sem kurkumo, ingver, malce harissa paprike in rimske kumine. In povem, super je. Tudi kot prigrizek, ne samo kot priloga!
Solato sem naredila maroško mešano, na drobno narezan paradižnik (brez semen), kumara, paprika in črne sušene olive, gor narezan svež koriander (kupljen v Avstriji, ja), zabeljeno klasično, kis, olivno olje, sol in ne s celim jajcem, limoninim sokom, olivnim oljem, poprom in soljo (to zmešajo v preliv), kot to delajo v Maroku. 

Za praline sem se odločila, ker je bilo absolutno prevroče za karkoli dajati v pečico. In naredila sem "surove", se pravi raw. Ena varianta je bila sezamova halva (brez brusnic), ki sem jo oblila s temno čokolado, recept je tukaj. Drugo varianto pa sem naredila iz mletih mandljev in suhih fig (mehkih, s suhih ne boste nikoli naredili paste) in kančka agavinega sirupa, na koncu sem jih povaljala v kokosovi moki, :)
Recept za praline najdete tudi tukaj, ni pa enak, :) Mandlji/indijski oreščki praline

Fino je bilo. Rada kuham in mi je bilo v veliko veselje. Vedno govorim, da bi rada imela večjo družino in da bi rada kuhala in kuhala in kuhala... 


Falafli in popečene razine melancanov...

Popečena čičerika z začimbami... 

Indijski krompir z zelenjavo... 

Jamajška varianta riža s fižolom... 

Harira maroška juha... 

Indijska juha... 

Praline... 










Ni komentarjev:

Objavite komentar