nedelja, 21. oktober 2012

Harira - paradižnikova juha z lečo in čičeriko



HARIRA - paradižnikova juha z lečo in čičeriko - po maroško

Tradicionalna maroška juha. Krasna. Veste, da jo v časi ramadana delijo zastonj skoraj povsod, po restavracijah, kar pa ni vse, celo McDonalds jo v tistem mesecu deli zastonj. :  ) Recept sem povzela po knjigi Rachide Amhaouche: Maroccan Cookery - Step by step illustrations. Seveda sem ga zopet modificirala, mletega mesa tudi nisem dajala notri. :  )





1 skodelica leče
1 skodelica čičerike
2 paradižnika
1 skodelica paradižnikove mezge
1 čebula
3 stroki česna
5 žlic olja
3 žlice moke
naribana gomoljna zelena
nariban ingver 1 žlička
sol
poper
mleta rdeča paprika - lahko pekoča
nasekljan peteršilj
3 lovorjevi listi
voda, kaka 2 litra

Čebulo in česen nasekljamo. Popražimo jih na olju, dokler čebula ne uvene. Dodamo moko in zlatorjavo popražimo, hitro pridenemo na kocke narezan paradižnik, premešamo in nato še paradižnikovo mezgo. Malce popražimo, da paradižnikova mezga dobi barvo, nato pa zalijemo z vodo. Ingver in gomoljno zeleno naribamo in skupaj s poprom in mleto rdečo papriko dodamo juhi. Solimo in kuhamo kakih 30 min, da se čičerika zmehča. Deset minut pred koncem kuhanja dodamo testenine (tradicionalno se uporabljajo tanke varmicelli testenine) in nasekljan peteršilj in lovorjeve liste. Postrežemo s kruhom.


Čičerika...



Leča...



Čebulo in česen nasekljamo...




Čebulo popražimo na olju...




Počakamo, da uvene...


Dodamo moko...



Zlatorjavo popražimo...



Dodamo paradižnik...



Pa še paradižnikovo mezgo in malo popražimo...


Dodamo čičeriko in lečo in zalijemo z vodo...



Naribana zelena in ingver, poper in mleta rdeča paprika...




Začimbe stresemo v juho...



Testenine...




Deset minut pred koncem stresemo v juho testenine, peteršilj in lovorjeve liste...



Takole zgleda juha na krožniku...

















Ni komentarjev:

Objavite komentar