TAJINE Z MESNIMI KROGLICAMI, SUHIMI SLIVAMI IN MANDLJI - po maroško
Tajine. Maroška specialiteta. Nič bat, reče se tažin. In to pomeni, da je je kuhana, dušena in pečena, vse obenem v glineni posodi z odprtino na vrhu, da uhaja para. Pripravljeno na žerjavici, kajpada. V medinah jih pripravljajo kar tako, na ulici, huhane ne nekakšnih rešetkah, pod katerimi je vroča žerjavica. Porcijsko postrežejo praktično povsod, kjer se da naročiti hrano. Variacij je ogromno. Značilnost maroške hrane pa je, da je kombinirana s suhim sadjem ali oreščki.
500 g mletega mesa (govejega)
1 rdeča čebula
2 stroka česna
peteršilj
poper
rimska kumina
sol
mleta rdeča paprika
olje
250 g suhih sliv brez koščic
2 paličici cimeta
sladkor
3 pradaižniki
skodelica paradižnikove mezge
voda
mandlji
semena granatnega jabolka
Sesekljamo čebulo in česen. Na olju ju popražimo, da uveneta. Meso pregnetemo skupaj s poprom, rimsko kumino, mleto rdečo papriko, soljo in nasekljanim peteršiljem. Z roko oblikujemo kroglice in jih polagamo k čebuli, ki se praži. Previdno jih popražimo z vseh strani, potem pa občasno mešamo, da se čebula popolnoma razpusti. Dodamo na kocke narezane paradižnike in paradižnikovo mezgo. Pokrito dušimo kakih 40 min, vmes občasno premešamo.
Suhe slive namočimo v vodo, splaknemo in jih kakih 15 min skupaj s cimetovimi paličicami in žlico sladkorja kuhamo v vreli vodi. Odcedimo in jih pridamo k mesnim kroglicam. Začinimo še s cimetom in kuhljamo še nekaj minut. Postrežemo v glinenih tajine krožnikih, posujemo z mandlji (lahko jih malo popečemo v ponvi) in semeni granatnega jabolka.
Čebula in česen, ki ju nasekljamo...
Popražimo ju na olju, da uveneta...
Meso, rimska kumina, poper, mleta rdeča paprika, sol in nasekljam peteršilj...
Dobro pregenetemo...
Oblikujemo proglice...
Čebula je razpuščena...
Dodamo mesne kroglice, previdno mešamo...
Pokrito dušimo, da se čebula razpusti...
Nasekljamo paradižnike...
Jih dodamo k mesnim kroglicam...
Dodamo paradižnikovo mezgo in dušimo, pokrito...
Suhe slive...
Povremo jih s cimetovo palčko in sladkorjem...
Odcedimo in dodamo k mesnim kroglicam...
Takole...
Posujemo z mandlji in semeni granatnega jabolka...
Čeprav običajno ne jem govejega mesa, moram priznat, da zgleda to res tako dobro, da se ne bi odrekla pokušini.
OdgovoriIzbriši:P, ga tudi jaz ne jem. Sem delala izjemo na tripu, ko sem naročala mesne zadeve, (sem ugotovila, da so z vegi variantami bolj tako tako, zgolj kuhana zelenjava mi po parih dneh ni šla več dol pa kuskus). Pa je bilo tole zelooo dobro. : )
OdgovoriIzbriši