četrtek, 18. oktober 2012

Tajine z mesnimi kroglicami, suhimi slivami in mandlji - po maroško

TAJINE Z MESNIMI KROGLICAMI, SUHIMI SLIVAMI IN MANDLJI - po maroško

 

Tajine. Maroška specialiteta. Nič bat, reče se tažin. In to pomeni, da je je kuhana, dušena in pečena, vse obenem v glineni posodi z odprtino na vrhu, da uhaja para. Pripravljeno na žerjavici, kajpada. V medinah jih pripravljajo kar tako, na ulici, huhane ne nekakšnih rešetkah, pod katerimi je vroča žerjavica. Porcijsko postrežejo praktično povsod, kjer se da naročiti hrano. Variacij je ogromno. Značilnost maroške hrane pa je, da je kombinirana s suhim sadjem ali oreščki. 

 

Dsc_00637

500 g mletega mesa (govejega)

1 rdeča čebula

2 stroka česna

peteršilj

poper

rimska kumina

sol

mleta rdeča paprika

olje

 

250 g suhih sliv brez koščic

2 paličici cimeta

sladkor

 

3 pradaižniki

skodelica paradižnikove mezge

voda

 

mandlji

semena granatnega jabolka

 

Sesekljamo čebulo in česen. Na olju ju popražimo, da uveneta. Meso pregnetemo skupaj s poprom, rimsko kumino, mleto rdečo papriko, soljo in nasekljanim peteršiljem. Z roko oblikujemo kroglice in jih polagamo k čebuli, ki se praži. Previdno jih popražimo z vseh strani, potem pa občasno mešamo, da se čebula popolnoma razpusti. Dodamo na kocke narezane paradižnike in paradižnikovo mezgo. Pokrito dušimo kakih 40 min, vmes občasno premešamo.

Suhe slive namočimo v vodo, splaknemo in jih kakih 15 min skupaj s cimetovimi paličicami in žlico sladkorja kuhamo v vreli vodi. Odcedimo in jih pridamo k mesnim kroglicam. Začinimo še s cimetom in kuhljamo še nekaj minut. Postrežemo v glinenih tajine krožnikih, posujemo z mandlji (lahko jih malo popečemo v ponvi) in semeni granatnega jabolka.

 

Čebula in česen, ki ju nasekljamo...

Dsc_000410

Popražimo ju na olju, da uveneta...

Dsc_00066

Meso, rimska kumina, poper, mleta rdeča paprika, sol in nasekljam peteršilj...

Dsc_0007cavusqj3

Dobro pregenetemo...

Dsc_00158

Oblikujemo proglice...

Dsc_00145

Čebula je razpuščena...

Dsc_001211

Dodamo mesne kroglice, previdno mešamo...

Dsc_00198

Pokrito dušimo, da se čebula razpusti...

Dsc_00219

Nasekljamo paradižnike...

Dsc_002310

Jih dodamo k mesnim kroglicam...

Dsc_00256

Dodamo paradižnikovo mezgo in dušimo, pokrito...

Dsc_00295

Suhe slive...

Dsc_000810

Povremo jih s cimetovo palčko in sladkorjem...

Dsc_00279

Odcedimo in dodamo k mesnim kroglicam...

Dsc_00307

Takole...

Dsc_00327

Posujemo z mandlji in semeni granatnega jabolka...

Dsc_00636

 

Dsc_00566

 

Dsc_00538

 

 

2 komentarja:

  1. Čeprav običajno ne jem govejega mesa, moram priznat, da zgleda to res tako dobro, da se ne bi odrekla pokušini.

    OdgovoriIzbriši
  2. :P, ga tudi jaz ne jem. Sem delala izjemo na tripu, ko sem naročala mesne zadeve, (sem ugotovila, da so z vegi variantami bolj tako tako, zgolj kuhana zelenjava mi po parih dneh ni šla več dol pa kuskus). Pa je bilo tole zelooo dobro. : )

    OdgovoriIzbriši