KARAMELIZIRANA ČEBULA
Recept, idejo sem dobila pri temle fantu. Ga občasno gledam že ker nekaj časa. Evo, link do recepta: http://www.closetcooking.com/2011/08/chipotle-caramelized-onions.html
Sem pa sama že delalal tole, za nadev za pito, čebulno. Skratka. Sila enostavno. Danes bo tole za k piščančjemu mesu, pa malo feta sira čez...
4 čebule
olje (tri žlice)
sol
dve žlici balzamičnega kisa
žlica rjavega sladkorja
čili po okusu
2 dl vode
Čebulo očistimo in narežemo na tanke kolobarje. V ponvi, na treh žlicah olja jo popražimo, dodamo čili, sol, balzamični kis in mešamo. Mešamo toliko časa, da tekočina izhlapi, čebula postekleni in uvene. Sedaj vseskozi mešamo, da se ne zažge. Ko postane lepo rjava, rahlo hustljava, dolijemo vodo in pokrito dušimo kako uro. Vmes mešamo, če je potrebno dolivamo vodo. Nazadnje, ko čebula dobesedno razpada, jo popražimo odkrito, da izhlapi vsa tekočina. Tako čebulo uporabimo za prilogo k mesu, zelenjavnim jedem, sendvičem, kot nadev za pito, slano potico ali še marsikaj drugega...
Čebula...
Narežemo jo na tanke rezine...
Damo sladkor, čili in balzamični kis...
Pražimo...
Takole, da tekočina izpari...
Dolijemo vodo in pokrito dušimo...
Takole, dušimo odkrito, da izpari voda...
Takole...
Čebula mi je všeč edino na tak (podoben) način, torej pražena, ko dobi ta prijeten okus. Nisem je še karamelizirala na tak način, imam pa že nekaj časa to v mislih.
OdgovoriIzbrišiV Italiji se uporabi rdeča čebula (tropea).
Ko gledam te fotografije, bi jo naredila kar takoj... ker jo res obožujem.
: ) Lep pozdrav, sem se ravno vrnila iz Sežane, : ) Tale čebula je super duper. Pražena samo na olju tudi, je treba malo spretnosti, da uspe lepo hrustljava in zapečena, samo gre pa. In če narediš kruh z njo... : ) Ajej, : )
OdgovoriIzbriši