petek, 13. julij 2012

Karamelizirana čebula

KARAMELIZIRANA ČEBULA

 

Dsc_00464

 

Recept, idejo sem dobila pri temle fantu. Ga občasno gledam že ker nekaj časa. Evo, link do recepta: http://www.closetcooking.com/2011/08/chipotle-caramelized-onions.html

Sem pa sama že delalal tole, za nadev za pito, čebulno. Skratka. Sila enostavno. Danes bo tole za k piščančjemu mesu, pa malo feta sira čez... 

 

4 čebule

olje (tri žlice)

sol

dve žlici balzamičnega kisa

žlica rjavega sladkorja

čili po okusu

2 dl vode

 

Čebulo očistimo in narežemo na tanke kolobarje. V ponvi, na treh žlicah olja jo popražimo, dodamo čili, sol, balzamični kis in mešamo. Mešamo toliko časa, da tekočina izhlapi, čebula postekleni in uvene. Sedaj vseskozi mešamo, da se ne zažge. Ko postane lepo rjava, rahlo hustljava, dolijemo vodo in pokrito dušimo kako uro. Vmes mešamo, če je potrebno dolivamo vodo. Nazadnje, ko čebula dobesedno razpada, jo popražimo odkrito, da izhlapi vsa tekočina. Tako čebulo uporabimo za prilogo k mesu, zelenjavnim jedem, sendvičem, kot nadev za pito, slano potico ali še marsikaj drugega...

 

Čebula...

Dsc_00164

Narežemo jo na tanke rezine...

Dsc_00182

Damo sladkor, čili in balzamični kis...

Dsc_00203

Pražimo...

Dsc_00215

Takole, da tekočina izpari...

Dsc_00238

Dolijemo vodo in pokrito dušimo...

Dsc_00258

Takole, dušimo odkrito, da izpari voda...

Dsc_003211

Takole...

Dsc_00379

 

Dsc_00387

 

Dsc_00435

 

Dsc_00457

 

Dsc_00477

 

 

 

2 komentarja:

  1. Čebula mi je všeč edino na tak (podoben) način, torej pražena, ko dobi ta prijeten okus. Nisem je še karamelizirala na tak način, imam pa že nekaj časa to v mislih.
    V Italiji se uporabi rdeča čebula (tropea).
    Ko gledam te fotografije, bi jo naredila kar takoj... ker jo res obožujem.

    OdgovoriIzbriši
  2. : ) Lep pozdrav, sem se ravno vrnila iz Sežane, : ) Tale čebula je super duper. Pražena samo na olju tudi, je treba malo spretnosti, da uspe lepo hrustljava in zapečena, samo gre pa. In če narediš kruh z njo... : ) Ajej, : )

    OdgovoriIzbriši