CHAKCHOUKA ali SHAKSHOUKA - tunizijski zajtrk
Tole je severnoafriška jed, znana v Tuniziji in Alžiriji. Več variacij priprave je. Lahko popražimo tudi semena kumine, preden dodamo zelenjavo, lahko dodamo harisso ali pekoče čilije, jajčevce, krompir, kozice ali kaj mesnega. Tudi jajca lahko izpustimo, če nam niso po volji. Seveda sem jaz tole naredila za kosilo, se mi zdi za zajtrk preobilno vse skupaj.
4 paradižniki
2 papriki
1 čebula
2 stroka česna
4 jajca
mleta rdeča paprika - 1 žlička
sol
olivno olje
Zelenjavo operemo in očistimo. Čebulo narežemo na tanke rezine, papriko na koščke, paradižnike na kocke, česen pa drobno nasekljamo. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo čebulo in nasekljan česen, pražimo, da čebula uvene in rahlo porjavi, dodamo papriko, mleto rdečo papriko, malo popražimo in dodamo paradižnike. Solimo in pražimo (vmes mešamo), toliko časa, da se paradižnik razpusti in povre voda. Naredimo prostor za jajca in jih ubijemo, vse 4 v pripravljene vdolbinice. Ogenj zmanjšamo na najmanj in pokrijemo s pokrovko, če želimo, da jajca popolnoma zakrknejo še z zgornje strani. Odvisno, kakp zapečena jajca hočemo, če bi radi dobro pečena, pustimo na ognju kakih 5 min, sicer manj. Postrežemo s kruhom ali solato.
Nalistana čebula, česen...
Nakockamo paradižnike...
Papriko narežemo na koščke...
Česen drobno nasekljamo...
Na olivnem olju prepražimo čebulo in česen...
Dodamo papriko...
Dodamo mleto rdečo papriko...
Popražimo...
Dodamo paradižnike...
Pražimo, da se dobro razpustijo in povre voda...
Naredimo 4 vdolbinice za jajca...
Takole...
Če hočemo, da zakrknejo, jih pokrijemo s pokrovko...
Takole, : )
Ni komentarjev:
Objavite komentar