petek, 20. julij 2012

Chakchouka ali shakshouka

CHAKCHOUKA ali SHAKSHOUKA - tunizijski zajtrk

 

Dsc_00722

 

Tole je severnoafriška jed, znana v Tuniziji in Alžiriji. Več variacij priprave je. Lahko popražimo tudi semena kumine, preden dodamo zelenjavo, lahko dodamo harisso ali pekoče čilije, jajčevce, krompir, kozice ali kaj mesnega. Tudi jajca lahko izpustimo, če nam niso po volji. Seveda sem jaz tole naredila za kosilo, se mi zdi za zajtrk preobilno vse skupaj. 

 

4 paradižniki

2 papriki

1 čebula

2 stroka česna

4 jajca

mleta rdeča paprika - 1 žlička

sol

olivno olje

 

Zelenjavo operemo in očistimo. Čebulo narežemo na tanke rezine, papriko na koščke, paradižnike na kocke, česen pa drobno nasekljamo. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo čebulo in nasekljan česen, pražimo, da čebula uvene in rahlo porjavi, dodamo papriko, mleto rdečo papriko, malo popražimo in dodamo paradižnike. Solimo in pražimo (vmes mešamo), toliko časa, da se paradižnik razpusti in povre voda. Naredimo prostor za jajca in jih ubijemo, vse 4 v pripravljene vdolbinice. Ogenj zmanjšamo na najmanj in pokrijemo s pokrovko, če želimo, da jajca popolnoma zakrknejo še z zgornje strani. Odvisno, kakp zapečena jajca hočemo, če bi radi dobro pečena, pustimo na ognju kakih 5 min, sicer manj. Postrežemo s kruhom ali solato.

 

Nalistana čebula, česen...

Dsc_00462

Nakockamo paradižnike...

Dsc_00455

Papriko narežemo na koščke...

Dsc_00484

Česen drobno nasekljamo...

Dsc_00537

Na olivnem olju prepražimo čebulo in česen...

Dsc_00556

Dodamo papriko...

Dsc_00564

Dodamo mleto rdečo papriko...

Dsc_00573

Popražimo...

Dsc_00583

Dodamo paradižnike...

Dsc_00596

Pražimo, da se dobro razpustijo in povre voda...

Dsc_00624

Naredimo 4 vdolbinice za jajca...

Dsc_00636

Takole...

Dsc_00645

Če hočemo, da zakrknejo, jih pokrijemo s pokrovko...

Dsc_00664

Takole, :  )

Dsc_00684

 

Dsc_00723

 

Dsc_00764

 

Dsc_00834

 

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar