GOVEJA JUHA
1 kg govejega mesa (križni kos, spodnja rebra, pleče)
1 goveja kost za juho (če je ni, nič hudega)
2,5 l vode
1 rumeno korenje
1 rdeče korenje
1 kos peteršiljeve korenine, če je velika
šop peteršiljevega zelenja
košček gomoljne zelene
1 manjši paradižnik
2 lovorjeva lista
nekaj zrn popra
sol
*** Eni ljudje dajejo v juho še cvetačo, kolerabo, česen, jetra, krompir, torej, po želji in kar vam paše...
Jaz meso vedno operem, ga dam v vodo in počakam, da skoraj zavre. Polovico čebule vedno opečem na plinskem štedilniku. Dodam zelenjavo in dišavnice in kuham kake 2 - 3 ure, solim zadnjo uro. Juha mora komaj opazno vreti, res, res na minimumu. Ko je juha kuhana, jo nekaj časa pustimo, da se umiri, potem pa odstranimo meso, kosti, in zelenjavo, juho pa precedimo. Rezance zakuhamo po želji, lahko jemo samo, bistro.
Zelenjava: peteršiljeva korenina, korenje, čebula, gomoljna zelena, peteršilj, manjka še paradižnik, lovor in poper...
Takole kuhamo kake 2 - 3 ure...
Takole zgleda...
Ven damo meso, zelenjavo...
Tekočino precedimo...
Takole...
Iz jušne govedine lahko naredimo solato. Narežemo jo na tanke rezine, dodamo rdečo čebulo, bučno olje, sol in kis. Malo počakamo, da se marinira...
Ni komentarjev:
Objavite komentar