torek, 1. november 2016

Cacharel - Eden




Nič novega ni, kvečjemu spomin na rosno mladost in na vonje, ki so obstajali takrat. Takrat ni bilo take poplave parfumov, kot jih je danes vsepovsod in vse naokoli. Torej so bili vonji bolj definirani, močnejši in nosili so se vsepovprek, ne glede na priložnosti, letne čase, tip kože, različno sprejemanje določenih vonjev na sebi in drugih...

Tale. Tale se mi je zataknil v mojem spominu. Še vedno, po vseh teh letih, je čudovit, magičen vonj, ki je zelo, zelo poseben. 

Eden dišava je ena  najrazpoznavnejših in najslavnejših pogruntavščin znamke Cacharel. Nastal je leta 1994, skomponiral pa ga je Jean Guichard. Ime naj bi predstavljalo rajski vrt, prvo domovanje človeka, kjer sta v popolni sreči živela Adam in Eva pred neposlušnostjo Boga, potem pa sta bila iz njega izgnana. Zanimivo. Podrobneje poglejmo ime parfuma, podobo embalaže, steklenico in navsezadnje vonj, ki se počasi razvija na zapestju... Za tegale je potrebno vzeti čas.

Eden sestavljajo cvetlične note, note belega cvetja, vodne in sladke note nato pa pudraste in sveže. 
Sestavljajo ga v zgornjih notah: mandarina/pomaranča, breskev, bergamotka in limona, v srednjih notah: mimoza, ananas, tuberoza, melona, jasmin, vodna lilija, šmarnica, lotus in vrtnica. V spodnjih, osnovnih notah je sestavljen iz sandalovina, tonka semen, pačulija, robinije in cedre. 
Ljudje v prafumu Eden najbolj zaznajo mimozo in vodno lilijo, pačuli, robinijo in melono, potem šele ostale sestavine. 


(Vir: Cacharel)

Parfum je intenziven, močan in ima karakter. Če ga boste nosile (ali ste ga kdaj), vas bodo lahko prepoznali po njem. Zdrži dolgo na koži in ima dolg silage, kar pomeni, da se bodo obračali za vami. Eden je poseben. Zelo poseben. Kot pri vseh parfumih, ga morate dati na kožo in pustiti, da se usede. Recimo petnajst minut in vmes naj koža počiva. Če ga boste vdihili na prvi vdih z nosom, boste zavonjali le ta pačuli in mimozo, kar se zna zgoditi, da vas odbije kilometre stran od njega. Ko pa se malce usede, boste zavonjali mehkobo in sladkobo melone, nekaj starikavega in staromodnega je v njem, čeprav je božansko mehak in čaroben, hipijevsko seksualen. Nenavaden in nezaslišan do skrajnosti, zelen, cvetlični, bujen, mahovnat, gozdnat, lesnat, čuden... Zatohel, vonj po kadilnih palčkah, temačen. Potem se razvije v mehkejšo topolo pudrasto mošusno lesno različico. Nekaj je lepega in še nekaj, kar gre narobe pri tem vonju, vendar skupaj deluje popolno. Ne da se ga opisati in pri tem vonju gre samo zato, ali ga imaš rad, ali pa ga popolnoma ne preneseš. Ljubezen ali sovraštvo ali oboje skupaj. In povežimo to z nebesi in tistim Adamom in Evo. Dobimo v vonju zgodbo. Da. Jo, pa še kako! Eden je samo eden. Ni mu enakega. Ni za vsako žensko. In ga ne bo znala nosit vsaka. Je skrivnosten. Z njim si lepa. In ne pozabiš ga nikoli. In v vseh teh letih je ostal na tržišču. 

Zame eden najlepših in najbolj posebnih vonjev, pa tudi razpoznavnih, ekspolzivnih, močnih in vpijajočih. Gre tudi za to, da ga ne nosi veliko žensk, kar je po eni strani dobro, pač nisi tista "vsaka druga", ki diši po nečem znanem. Ker v temle ne boste. Tale zadeva ne bo všeč vsem, tudi opis naj vas ne zavede. Preizkusite ga v drogeriji, na kožo in listek papirja. Jaz sem to naredila letos in mi ni šel iz glave. In listek sem jemala iz denarnice še dneve potem, da sem lahko obujala vonj. Potem sem dobila 2, v dveh različnih pakiranjih. Enega za v torbico, eden je v kopalnici. Embalaža. Mislim, da hranim samo embalaže od tega parfuma, ker lepše skorajda ni. Ta zelena barva in rože, oh! Da ne govorim o božansko zeleni steklenički, ki je zelo enostavna, pa vendar tako strupeno lepe  in zapeljive barve. Zanimiv za hladno jesen in tja do zime. Ni niti za pomlad, niti ko so zunaj topli dnevi. Nikakor. Pa tudi pozimi bi se dobro obnesel, ampak takrat jaz čakam na mojega prvaka, s katerim se srečam ob najhladnejših mesecih... Definitivno ljubezen. Moja in vsekakor velika. 

Torej. Parfumi so zanimivi. Potrebno si je vzeti čas in najti tisto, kar nam je všeč in kar nam odgovarja. In ne na prvi snif na papirčku v trgovini. In ne po priporočilih prijateljice ali po opisu sestavin. Parfum najdeš ali pa on najde tebe in z leti se naučiš, kaj prenašaš dobro, kaj tvoje dišave vsebujejo in kje in veš, kje iskat. Parfum je tvoj zapis, tvoja sled, nekaj, s čimer te ljudje povežejo. In v čemer se ti počutiš lepo. 




(internetni vir)


                                                                    (internetni vir)

Ni komentarjev:

Objavite komentar