četrtek, 3. november 2016

Chopard - Casmir


(Fotografija: internetni vir)

Glavne note: balzamičen, vanilijast, sladek, tople začimbe, saden.

Izdali so ga pri Chopardu leta 1992, sestavil pa ga je Michel Almairac. 

V zgornjih notah ga sestavljajo breskev, marelica, črni ribez, malina, mango kokos in bergamotka. Srednje note sledijo v mandarini/pomaranči, nageljnih, cimetu, jasminu, geraniji in šmarnicah. Osnovne note sestavljajo vanilija, benzoin, tonka semena, opoponax, ambra, musk, bergamotka in sandalovina. 
Ljudje najbolj zaznajo note vanilje, breskve, benzoina, cimeta, tonka semen, marelic, opoponaxa, nageljnov in ambre, nato sledijo ostale note. 

Tale je tako staromoden, pa še vedno tako poseben in mehak, vanilijast kot sladoled, topel, zadimljen. Morda bi kdaj rekli, da je to parfum za stare babice, jaz pa ga vidim tudi na mladi punci v mrzlih dneh. In kaj bi si mislila, če bi zaznala Casmir na njej? Da ji je nekaj jasno. Da ve. Da zna občutit zimo in da se ji pri teh letih sanja, kaj je dober parfum. In večen. Pri zrelih ženskah bi mi deloval samozavestno in resno, pa vendar mehko, kot bi se stisnil k mami v topel objem. In pri starejših damah bi Casmir deloval kot toplo zavetje v katerega se vračaš, že zato, ker je tako pomirjujoč in tolažeč.

Casmir je stara vonjava. Spomnim se je, ko sem bila v srednji šoli in smo brskali po drogeriji na Čopovi ulici v Ljubljani. Točno se spomnim police, kje je nekdaj stal, tam pri tekočih stopnicah nekje, pa Maroussia je bila zdraven, pa še kaj orientalskega. Ne samo, da je embalaža čisto korektna, v rdeči barvi, kar že nakazuje toplino, zlate črke, tudi pri tem vemo, da bo nekaj toplega v ozadju. In potem je steklena steklenička, zelo sofisticirana, v orientalskem slogu, da že sama sporoča zgodbo in vsebino. In vemo, kaj pričakovat. Izredno lep je pokrovček, lepo koničasto zaobljen, z elegantnim napisom na vratu. Sporoča eleganco, preprostost, obenem pa tudi kompleksnost, ki je eksotična. 

Rada ga imam. Od malega. Čisto vsak temačen, meglen in zatohel dan je vsaj malo bolj vesel, ko čutiš tole dišavo okoli sebe. Na začetku je oster, potem pa postane sladak, kremast, začimbast s pridihom doma in ja; je čuden, ker je tako staromoden. Zamišljajte si orientalsko tržnico, dim, hrana, osli, vpitje, motorji mimo tebe, preproge, usnje, hodiš, vonjaš, zaznavaš, hodiš mimo stoletja starih trgovin, zavohaš tole, musk in amber dišave v kockah, ki jih prodajajo na kupe. Vse to je mešanica orienta, ki ga jaz vsakokrat začutim s to dišavo. In predstavljam si udoben dan, doma na toplem, s skodelico pravega čaja, v udobnem puloverju, nadišavljena s temle.


(Fotografija: internetni vir)


Včeraj mi je dala stekleničko moja mama, ker ga ne mara in ji je vonj presladek. Tako sem bila vesela, da sem si ga pred spanjem nadela na zapestje, celo noč spala z njim in s prelepo stekleničko ob vzglavju. In zjutraj me na zapestju počaka tisti vanilijast vonj, nič drugega, samo še vanilija, tista mehka in sladoledasta ostane po tolikih urah. Ja, Casmir je razred zase. Dandanes ga dobite za resnično ugodno ceno, v drogerijah ga ni več, premalo moden ali kako. Pa vseeno. Je za zmeraj. Lep in privlačen kot pravljica iz 1001 noči. Odane v mehko tkanino, kot pravi kašmir, s svilnato mehkobo in sladkobo. In ostane dolgo, dolgo časa, ker je velika pohvala starih parfumov s kompleksnimi formulami. Če imate radi sladke, prijetne vonjave, bo tale pravi. Če želite vonj po bogati viniliji, piškotih, ob katerem se vam pocedijo sline, do skrajnosti udoben, je to Casmir. 


(Fotografija: internetni vir)









Ni komentarjev:

Objavite komentar