SARME S FETA SIROM
1 manjšo glavo zelja za sarme
1 kg mletega mesa, lahko je goveje, ali pa mešano
1 zavitek feta sira 250 g
1 velika čebula
1/2 pora
2 stroka česna
poper
bazilika
peteršilj
olje
*narezana slanina
Čebulo in česen in por nasekljamo na drobne koščke. Popražimo jih na olju, da postekleni in zarumeni. Dodamo meso in mešamo in pražimo, dokler ne povre vsa voda in se začne pražiti. Dodamo začimbe, dobro premešamo in počakamo, da se malo ohladi. Dodamo feta sir, premešamo in nadevamo zeljne liste. (zeljne liste si vnaprej pripravimo, da jih odrežemo od glave, izrežemo sredinski stržen, ki je trd in nadevamo bodisi cele ali pa polovice listov v zvitke. Zvitek polagamo tesno enega zdraven drugega v posodo, v kateri bomo sarme kuhali. Ko je naložena prva plast, jo lahko obložimo s plastjo narezanih ostankov zelja in *narezano slanino. Potem ponovimo, plast zvitkov, plast rezanega zelja in slanine. Na koncu posodo zalijemo s paradižnikovo mezgo, ki smo jo razredčili z vodo in dodali dve žlici škroba. Dobro premešamo, preden vlijemo v posodo. Sarme kuhamo uro, dve na najmanjšem ognju.
*** p.s. ne vem sicer, kako veš, a je zelje dobro za sarme ali ne, ampak jaz sem vzela v enem od našim marketov. Zelje je bilo tako žilnato in trdo, da ga z najboljšim nožem nisem mogla prerezati, kaj šele, da bi ga žvečil. Imam na sumu, da je bilo le kratek čas v slani vodi in ni bilo skisano... Toliko o slovenskih pridelovalcih, enkrat ne leto, ko delam sarme, pa zmeraj z zeljem nekaj. : ( Sem bila zelo, zelo jezna, če Dickovi noži niso prerezali potem ni pomoči...
BRUNA PAHOR priporoča izbor vina: Zraven sarme priporočam Rose Čarga. Lahko vince iz merlota in cabernet sauvignona se bo odličo prileglo. Vino dibite na: http://www.invinoveritas.si/
Popražimo čebulo, česen in por...
Dodamo meso...
Popražimo...
Ohladimo in dodamo feta sir...
Nadevamo liste zelja, zavijemo v zvitke...
Polagamo tesno eden zdraven drugega v posodo...
Čez damo narezane ostanke zelja...
Zalijemo s paradižnikovo mezgo z vodo in malo škroba...
Takole... In kuhamo...
Kuhane...
BRUNA PAHOR priporoča izbor vina: Zraven sarme priporočam Rose Čarga. Lahko vince iz merlota in cabernet sauvignona se bo odličo prileglo. Vino dibite na: http://www.invinoveritas.si/
Ni komentarjev:
Objavite komentar