BUJTA REPA - brez mesa
Danes pribrzela iz Prekmuja in z velikim poklonom tudi sama doma kuham tole jed. Ne delam je prvič. Ker skorajda ne jemo mesa, sploh pa ne svinjine, sem tudi tokrat naredila brez tega. Bujta repa se v osnovi dela iz mesnatih kosti, ki so pri kolinah, ponudi se jo tudi poleg krvavic. Ponekod so jo delali z mesom le ob kolinah, preostali del časa so jedli brez mesa. Pravi prevod te besede "bujta" pa pomeni ubita, saj se jo dela ko ubijejo gujdeka ali po naše prašička in imajo koline. Tole sem danes na hitro prebrala, ne vem, če prav vse drži.
Seveda je variant priprave mnogo. Gre pa za fazon, da je to juha iz kisle repe, kaše s svinjskim mesom in prežganjem iz moke.
Spet, ker imam rada juhe s karakterjem, da so goste, pa tudi oranžno pobarvane, sem si drznila dati noter nekaj žlic paradižnikove mezge. Pa vem, da v lokalnem območju ne delajo tako. In ko sem bila v soboto v Murski soboti, sem od tekmovalcev, ki so pripravljali bujto repo izbrala najbolj všečno na oko. Torej, po teksturi, barvi, gostoti. In bila je res dobra. : )
1 kg kisle repe
3 stroki česna
3 - 4 lovorjevi listi
1/2 čebule
1,5 dl prosene kaše
nekaj žlic moke
olje
majaron
muškatni orešček
sol
*čiliji
rdeča mleta paprika
2 - 3 žlice paradižnikove mezge
Kislo repo damo kuhati v vodo, dodamo česen, lovorjeve liste in *čilije. Ko se nekaj časa kuha, dodamo ajdovo kašo. V ponvi segrejemo olje, dodamo sesekljano čebulo in moko, mešamo in naredimo svetlo rjavo prežganje. na koncu dodamo nekaj žličk mlete rdeče paprike in vse skupaj stresemo k repi, ki se kuha. Nato dodamo začimbe, žličko ali dve mlete paprike, dve do tri žlice paradižnikove mezge in kuhamo dokler prosena kaša ni popolnoma kuhana. Postrežemo s prekajenim mesom, klobasami, krvavicami, ali pa kar z domačim kruhom, kot enolončnico.
Kuhamo repo, s česnom, lovorjevimi listi in *čilijem...
Potem dodamo proseno kašo...
Na olju prepražimo polovico sesekljane čebule in moko...
Takole...
Dodamo mleto papriko in stresemo k repi...
Dodamo začimbe, sol in malce paradižnikove mezge...
Ni komentarjev:
Objavite komentar