Ojej, tisti, ki je jeste mesa, pokrit oči in zatisnit ušesa... No, dobila sem domače dobre ocvirke, kar nekaj tega, sicer jih šparam, kot bi bili zlati, pa res jih jemo nekajkrat na leto. Ker pa sem imela presežek tega, sem se odločila, da naredim potico. Super, ha? Poleg tega se je spomnim od majhnega in je zame to ena izmed boljših potic sploh. Moja stara mama jo naredi kdaj z dodatkom drobnjaka, ali pa cimeta.
POTICA Z OCVIRKI - ŠPEHOVKA
Testo za slano potico iz bele moke, Andrej Goljat, Potice, Založba Kmečki Glas
50 dag bele moke
4 dag kvasa
6 dag margarine ali masla
1 dag sladkorja
1 jajce
2.5 dl mleka
sol
V malo mleka raztopimo kvas, z malo sladkorja. Počakamo, da vzhaja. V posodo stresemo moko, sladkor, sol, kvasni nastavek, maslo in toplo mleko. Premešamo in pustimo, da vzhaja za dvakratno velikost, v pokriti posodi. Pregnetemo, razvaljamo, namažemo z nadevom, zavijemo, damo v namaščen pekač in pečemo na 180*c.
Domači ocvirki...
Vzhajamo kvas...
Moka, maslo, jajce, sladkor, sol, kvas...
Dodamo toplo mleko...
Pregnetemo in v pokriti posodi vzhajamo...
Takole...
Takole...
Razvaljamo...
Ocvirki...
: )
Razmažemo jih po testu...
Začnemo zavijat...
Takole do konca...
Damo v namaščen model za potice...
Takole...
Pečemo na 180*c, počasi, da lepo porjavi...
Takole zgleda...
: )
Še košček...
Ni komentarjev:
Objavite komentar