Torte, ki so za večje praznike so vedno nekaj posebnega. In naredimo lepe, boljše, več truda vložimo vanje. Nisem pristaš tičino mase, sploooh ne. Maslene kreme še manj. Ampak, včasih pa meni zapaše malo packat... Pa tele pomladne torte so meni vedno cel, cel žur, vedno naredim pisane. Lani so bili marcipanasti zajčki gor, letos bo roza z rjavo dekoracijo, ker imamo celo postavitev mize v rdeče roza barvah. Ja, res, tičino sem šla kupit, pa barve tudi, hi, hi... Saj je res škoda, ker se potem to ne poje (saj se lahko, če je komu všeč), pa se lupi dol... Je pa malo drugačen videz... Pa že dolgo časa sem želela kombinirat belo makovo biskvitno testo in jagode s smetano. Mmmm... In starejša ko sem, več ko je kilometrine za mano, bolj prisegam na enostavne, "plain" okuse. Ne too much informations. Ne. Jagode, smetana, biskvit z makom. To je dovolj. Jagode in smetana so same po sebi idealna kobinacija. <3
VELIKONOČNA TORTA (oblečena v tičino maso, sama sem delala 16 premera)
Prirejen recept iz Zlate knjige SLAŠČICE, založba Meander.
*16 - 20 cm premera*
TESTO:
2 dl mleka
50 g makovih zrn
300 g bele moke
2.5 žlički pecilnega praška
1 ščep soli
180 g zmehčanega masla
300 g sladkorja
3 veliki beljaki
NADEV:
250 ml sladke smetane
sladkor po okusu
300 g narezanih jagod
MASLENA KREMA:
125 g masla
5 žlic sladkoraj v prahu
Oboje skupaj penasto umešamo.
DEKORACIJA:
tičino masa, če je bela rabimo še
barve za živila
malce maslene kreme za lepljenje okraskov
V kozici zavremo mleko, odstavimo in primešamo mak. Jaz sem segrela v MW pečici, ne do vretja sicer in stresla noter mak. Pečico segrejemo na 180*c. V eni skledi zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Maslo in sladkor penasto umešamo. Nato izmenično dodajamo moko s pecilnim praškom in mešanico mleka in maka. Beljake stepemo v sneg in previdno vmešamo maso v beljake. ( da ni še več posod umazanih, pa jaz sem kar z mikserjem naredila). Na dva pekača naložimo peki papir. Maso vlijemo na papir in damo pečti. Tako bomo pekli 4 plasti, vsako posebej. Pečena je, ko na robovih malo rjavi. Vzamemo iz pečice, počakamo, da se malo ohladi in odlepimo od papirja. Damo na ravno podlago in z obodom za torto izrežemo krog. Ostanke porabimo za kaj drugega.
Ko imamo 4 plasti izrezane in ohlajene, postavimo prvo na krožnik in okrog nje obod.
Stepemo sladko smetano s sladkorjem. Jagode očistimo in narežemo na manjše koščke.
Na prvo plast damo smetano, koščke jagod in pokrijemo. To ponovimo še dvakrat. Zaključimo s plastjo testa. Premažemo z masleno kremo in okrasimo s tičino maso. (maslena krema je nujna, ker mokre stvari tičino maso topijo. Jaz je ob robovih nisem namazala z masleno kremo in torta mi lepo stoji že deset ur v hladilniku)... Tičino maso večer prej pobarvamo z barvami za živila, dobro pregnetemo, zavijemo v folijo in pustimo počivat. Tičino maso razvaljamo na s sladkorjem v prahu posuti podlagi, zvrnemo na torto, obrežemo ob robu, naredimo okrasni rob in potem okraske po želji, ki jih "zalepimo" z masleno kremo.
Maslo in sladkor...
Penasto umešamo...
Vroče mleko in mak...
Zmešamo moko in pecilni in mleko in mak v masleno mešanico...
Sneg iz beljakov...
Vmešamo noter...
Maso vlijemo na peki papir...
Večaj mora biti od oboda torte...
Ko je pečeno, zgleda takole...
Ohladimo in "odlepimo" od peki papirja...
Takole...
Z obodom izrežemo plast, ki bo za torto, 4 take rabimo...
Takole zgleda...
Stepemo smetano s sladkorjem...
Narežemo jagode...
Plast damo na krožnik in v obod...
Gor damo smetano...
Nato jagode...
Do konca tako še dvakrat in na vrh plast testa...
Maslo, sladkor v prahu...
Zmiksamo...
Takole zgleda torta, ko odstranimo obod...
Premažemo z masleno kremo...
Tičino maso, (ki smo jo prej pobarvali), razvaljamo na podlagi, posuti s sladkorjem v prahu...
Takole...
Damo žez torto...
Obrežemo, (tukaj se vidi, da je preveč smetane, sploh za torto, ki je oblečena v tičino, ampak kaj pa potem, mamo radi take torte)
Naredimo okrasni rob, da se to ne vidi...
Okrasimo...
Takole...
Noter pa zgleda...
Takale...
In še košček...
Ni komentarjev:
Objavite komentar