četrtek, 21. april 2011

Velikonočna torta

Torte, ki so za večje praznike so vedno nekaj posebnega. In naredimo lepe, boljše, več truda vložimo vanje. Nisem pristaš tičino mase, sploooh ne. Maslene kreme še manj. Ampak, včasih pa meni zapaše malo packat... Pa tele pomladne torte so meni vedno cel, cel žur, vedno naredim pisane. Lani so bili marcipanasti zajčki gor, letos bo roza z rjavo dekoracijo, ker imamo celo postavitev mize v rdeče roza barvah. Ja, res, tičino sem šla kupit, pa barve tudi, hi, hi... Saj je res škoda, ker se potem to ne poje (saj se lahko, če je komu všeč), pa se lupi dol... Je pa malo drugačen videz... Pa že dolgo časa sem želela kombinirat belo makovo biskvitno testo in jagode s smetano. Mmmm... In starejša ko sem, več ko je kilometrine za mano, bolj prisegam na enostavne, "plain" okuse. Ne too much informations. Ne. Jagode, smetana, biskvit z makom. To je dovolj. Jagode in smetana so same po sebi idealna kobinacija. <3

 

VELIKONOČNA TORTA (oblečena v tičino maso, sama sem delala 16 premera)

 

Prirejen recept iz Zlate knjige SLAŠČICE, založba Meander. 

*16 - 20 cm premera* 

TESTO:

2 dl mleka

50 g makovih zrn

300 g bele moke

2.5 žlički pecilnega praška

1 ščep soli

180 g zmehčanega masla

300 g sladkorja

3 veliki beljaki

 

NADEV:

250 ml sladke smetane

sladkor po okusu

300 g narezanih jagod

 

MASLENA KREMA:

125 g masla

5 žlic sladkoraj v prahu

Oboje skupaj penasto umešamo.

 

DEKORACIJA:

tičino masa, če je bela rabimo še

barve za živila

malce maslene kreme za lepljenje okraskov

 

V kozici zavremo mleko, odstavimo in primešamo mak. Jaz sem segrela v MW pečici, ne do vretja sicer in stresla noter mak. Pečico segrejemo na 180*c. V eni skledi zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Maslo in sladkor penasto umešamo. Nato izmenično dodajamo moko s pecilnim praškom in mešanico mleka in maka. Beljake stepemo v sneg in previdno vmešamo maso v beljake. ( da ni še več posod umazanih, pa jaz sem kar z mikserjem naredila). Na dva pekača naložimo peki papir. Maso vlijemo na papir in damo pečti. Tako bomo pekli 4 plasti, vsako posebej. Pečena je, ko na robovih malo rjavi. Vzamemo iz pečice, počakamo, da se malo ohladi in odlepimo od papirja. Damo na ravno podlago in z obodom za torto izrežemo krog. Ostanke porabimo za kaj drugega.

Ko imamo 4 plasti izrezane in ohlajene, postavimo prvo na krožnik in okrog nje obod. 

Stepemo sladko smetano s sladkorjem. Jagode očistimo in narežemo na manjše koščke.

Na prvo plast damo smetano, koščke jagod in pokrijemo. To ponovimo še dvakrat. Zaključimo s plastjo testa. Premažemo z masleno kremo in okrasimo s tičino maso. (maslena krema je nujna, ker mokre stvari tičino maso topijo. Jaz je ob robovih nisem namazala z masleno kremo in torta mi lepo stoji že deset ur v hladilniku)... Tičino maso večer prej pobarvamo z barvami za živila, dobro pregnetemo, zavijemo v folijo in pustimo počivat. Tičino maso razvaljamo na s sladkorjem v prahu posuti podlagi, zvrnemo na torto, obrežemo ob robu, naredimo okrasni rob in potem okraske po želji, ki jih "zalepimo" z masleno kremo. 

Maslo in sladkor...

Dsc_03111

Penasto umešamo...

Dsc_03122

Vroče mleko in mak...

Dsc_03131

Zmešamo moko in pecilni in mleko in mak v masleno mešanico...

Dsc_03142

Sneg iz beljakov...

Dsc_03152

Vmešamo noter...

Dsc_03181

Maso vlijemo na peki papir...

Dsc_03193

Večaj mora biti od oboda torte...

Dsc_03203

Ko je pečeno, zgleda takole...

Dsc_03211

Ohladimo in "odlepimo" od peki papirja...

Dsc_03552

Takole...

Dsc_03223

Z obodom izrežemo plast, ki bo za torto, 4 take rabimo...

Dsc_03242

Takole zgleda...

Dsc_03411

Stepemo smetano s sladkorjem...

Dsc_03603

Narežemo jagode...

Dsc_03283

Plast damo na krožnik in v obod...

Dsc_03562

Gor damo smetano...

Dsc_03683

Nato jagode...

Dsc_03711

Do konca tako še dvakrat in na vrh plast testa...

Dsc_03721

Maslo, sladkor v prahu...

Dsc_03792

Zmiksamo...

Dsc_03802

Takole zgleda torta, ko odstranimo obod...

Dsc_03862

Premažemo z masleno kremo...

Dsc_03873

Tičino maso, (ki smo jo prej pobarvali), razvaljamo na podlagi, posuti s sladkorjem v prahu...

Dsc_03741

Takole...

Dsc_03772

Damo žez torto...

Dsc_03882

Obrežemo, (tukaj se vidi, da je preveč smetane, sploh za torto, ki je oblečena v tičino, ampak kaj pa potem, mamo radi take torte)

Dsc_03901

Naredimo okrasni rob, da se to ne vidi...

Dsc_03911

Okrasimo...

Dsc_04061

Takole...

Dsc_04031

Noter pa zgleda...

Dsc_04131

Takale...

Dsc_04331

In še košček...

Dsc_04271

 

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar