FIŽOLOVA JOTA
Bolj ko sem razmišljala, bolj me je vleklo, da tole sprobam. Joto se ponavadi naredi s prežganjem, prej ali potem, da se juha zgosti. Ali pa se zgosti s krompirjem. No, sama nisem vajena jote jesti niti s krompirjem, pa malo bolj oranžno naredim, kot je v navadi. Sem pa naredila drug fazon. Fižol sem prej spasirala, podobno kot za fižolovo juho, da je jed postala gosta. Čisto v redu vse skupaj.
1 kg kislega zelja
1/2 večje čebule
3 stroki česna
2 lovorjeva lista
1/2 skodelice paradižnikove mezge
peteršilj
bazilika
sol po potrebi
olje
Čebulo nasekljamo in jo prepražimo ne treh žlicah olja. Dodamo paradižnikovo mezgo, malo popražimo, damo skodelico fižola, zalijemo z nekaj vode in vse skupaj dobro spasiramo s paličnim mešalnikom. Dodamo zelje, lovorjeve liste, stroke česna, začimbe in sol, če je potrebno, skodelico kuhanega fižola v zrnju in zalijemo z dovolj vode, da se jed še kako uro kuhlja. Postrežemo z dobrim kruhom.
Bruna Pahor priporoča izbor vina: K dobri joti vedno dobro vino, z rebulo ne bomo nič zgrešili. Jo gremo iskat kar v Višnjevik, ki naj bi bil rojstni kraj te plemenite trte, to je Rebula 2009 iz kleti Kristalvin. Rebula je najbolj prilagodljivo vino, lahko je sveže, lahko macerirano, lahko je penina ali pa jagodni izbor. Tokrat sem izbrala sveže, ker najbolje zaokroži okus jote. Čin, čin... www.invinoveritas.si
Popražimo čebulo...
Takole...
Dodamo paradižnikovo mezgo...
Pa še fižol...
Zalijemo z vodo...
Spasiramo s paličnim mešalnikom...
Dodamo kislo zelje, fižol, česen, lovorjeve liste, začimbe in sol...
Kuhamo...
Takole, pa je gotova, : )
Bruna Pahor priporoča izbor vina: K dobri joti vedno dobro vino, z rebulo ne bomo nič zgrešili. Jo gremo iskat kar v Višnjevik, ki naj bi bil rojstni kraj te plemenite trte, to je Rebula 2009 iz kleti Kristalvin. Rebula je najbolj prilagodljivo vino, lahko je sveže, lahko macerirano, lahko je penina ali pa jagodni izbor. Tokrat sem izbrala sveže, ker najbolje zaokroži okus jote. Čin, čin... www.invinoveritas.si
Ni komentarjev:
Objavite komentar