sobota, 21. januar 2012

Ajdovi žganci s krompirjem

AJDOVI ŽGANCI S KROMPIRJEM 4 OSEBE

 

Dsc_00543

 

350 g narezanega krompirja

450 g ajdove moke (bio z domačega mlina)

sol

700 ml vode

 

Krompir olupimo in narežemo na koščke. Damo ga v posodo, solimo, zalijemo z vodo in kuhamo, dokler ne zavre. Na to stresemo moko, kar v kupčku, na sredini naredimo s kuhalnico luknjo, da voda pronica skozi moko in vse to kuhamo kakih 20 min, da postane krompir mehak. Pregnetemo s tlačilko za krompir (morda vključite moža ali koga, ki je res močan, ker gre kar težko)... Ko je masa dobro pretlačena in je enotne strukture jo na leseni kuhalnici nastrgamo v skledo. Žgance postrežemo z dušenim kislim zeljem, repo, zelenjavno jiho ali obaro ali pa zgolj z dobrim domačim mlekom ali kislim mlekom. Seveda lahko zabelimo tudi z domačimi ocvirki.

*Količina vode je odvisna tudi od krompirja in ajdove moke. Rajši je damo kak deci, dva več za kuhanje, pa jo potem malce odlijemo, preden začnemo s tlačenjem in jo potem po potrebi dodajamo. Meni so bile tele mere v piko točne.

 

Narezan krompir...

Dsc_00313

V slanem kropu do vretja...

Dsc_00332

Ajdova moka...

Dsc_00422

Potem dodamo moko, naredimo v sredi luknjico...

Dsc_00435

Ko je krompir kuhan, pretlačimo...

Dsc_00442

Gre kar težko...

Dsc_00473

Nastrgamo s kuhalnice...

Dsc_00491

Postrežemo z dušenim kislim zeljem...

Dsc_00543

Ali domačim mlekom...

Dsc_00582

 

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar