AJDOVI ŽGANCI S KROMPIRJEM 4 OSEBE
350 g narezanega krompirja
450 g ajdove moke (bio z domačega mlina)
sol
700 ml vode
Krompir olupimo in narežemo na koščke. Damo ga v posodo, solimo, zalijemo z vodo in kuhamo, dokler ne zavre. Na to stresemo moko, kar v kupčku, na sredini naredimo s kuhalnico luknjo, da voda pronica skozi moko in vse to kuhamo kakih 20 min, da postane krompir mehak. Pregnetemo s tlačilko za krompir (morda vključite moža ali koga, ki je res močan, ker gre kar težko)... Ko je masa dobro pretlačena in je enotne strukture jo na leseni kuhalnici nastrgamo v skledo. Žgance postrežemo z dušenim kislim zeljem, repo, zelenjavno jiho ali obaro ali pa zgolj z dobrim domačim mlekom ali kislim mlekom. Seveda lahko zabelimo tudi z domačimi ocvirki.
*Količina vode je odvisna tudi od krompirja in ajdove moke. Rajši je damo kak deci, dva več za kuhanje, pa jo potem malce odlijemo, preden začnemo s tlačenjem in jo potem po potrebi dodajamo. Meni so bile tele mere v piko točne.
Narezan krompir...
V slanem kropu do vretja...
Ajdova moka...
Potem dodamo moko, naredimo v sredi luknjico...
Ko je krompir kuhan, pretlačimo...
Gre kar težko...
Nastrgamo s kuhalnice...
Postrežemo z dušenim kislim zeljem...
Ali domačim mlekom...
Ni komentarjev:
Objavite komentar