NJOKI S PARADIŽNIKOVO OMAKO 2 osebi
400 g pretlačenega krompirja, lahko pire od prejšnjega dneva
8 - 10 žlic moke
2 jajci
malo soli
muškatni orešček
Vse sestavine premešamo v maso, ki je še vedno lepljiva. Posujemo delovno površino z moko, pa tudi maso. Zagrabimo za pest velik kos in ga na delovni površini zvaljamo na moki v svaljek. Narežemo ga na manjše koščke, povaljamo vse skupaj v moki in damo na krožnik, drugega poleg drugega. Njokov nikoli ne dajemo skupaj ali enega na drugega, da se ne zlepijo. Skuhamo v slanem kropu, dokler ne priplavajo na vrh. Prelijemo z omako in postrežemo.
PRAVA PARADIŽNIKOVA OMAKA (2 uri kuhanja)
Tole ni padlo z mojega zeljnika, sem pa se naučila v Italiji, na skrajnem jugu, kako oni delajo in kuhajo omake. Krasno. Vedno mi je bila uganka, kako naredijo tako lepo rdeče in slastne omake za testenine. Tukajle je vsa skrivnost... Začimbe so poljubne, če kdo ne mara čebule, naj izpusti... Važno je, da se paradižnik dobro precmari...
1/2 čebule
1,5 l paradižnikove mezge
3 - 4 stroki česna
3 lovorjevi listi
sol
bazilika
peteršilj
olje
Na dveh žlicah olja prepražimo nasekljano čebulo. Ko začne rumeneti, dodamo česen, lovorjeve liste in zalijemo z mezgo. Zalijemo z vodo. Kuhamo na najmanjšem ognju kaki dve uri, potem odstranimo česen, lovorjeve liste, omako porabimo, kolikor je ostane, jo imamo še za kakšno drugo jed. Cel teden jo lahko hranimo v ta namen v hladilniku.
Sestavine z njoke...
Pregnetemo v testo...
Naredimo svaljek na pomokani površini...
Narežemo njoke...
Povaljamo jih v moki...
Skuhamo v vrelem slanem kropu...Odcedimo in prelijemo z omako...
Ni komentarjev:
Objavite komentar