torek, 6. september 2011

Njoki s paradižnikovo omako

NJOKI S PARADIŽNIKOVO OMAKO 2 osebi

 

Dsc_00415

 

 

400 g pretlačenega krompirja, lahko pire od prejšnjega dneva

8 - 10 žlic moke

2 jajci

malo soli

muškatni orešček

 

Vse sestavine premešamo v maso, ki je še vedno lepljiva. Posujemo delovno površino z moko, pa tudi maso. Zagrabimo za pest velik kos in ga na delovni površini zvaljamo na moki v svaljek. Narežemo ga na manjše koščke, povaljamo vse skupaj v moki in damo na krožnik, drugega poleg drugega. Njokov nikoli ne dajemo skupaj ali enega na drugega, da se ne zlepijo. Skuhamo v slanem kropu, dokler ne priplavajo na vrh. Prelijemo z omako in postrežemo. 

 

 

PRAVA PARADIŽNIKOVA OMAKA (2 uri kuhanja)

Tole ni padlo z mojega zeljnika, sem pa se naučila v Italiji, na skrajnem jugu, kako oni delajo in kuhajo omake. Krasno. Vedno mi je bila uganka, kako naredijo tako lepo rdeče in slastne omake za testenine. Tukajle je vsa skrivnost... Začimbe so poljubne, če kdo ne mara čebule, naj izpusti... Važno je, da se paradižnik dobro precmari... 

 

1/2 čebule

1,5 l paradižnikove mezge

3 - 4 stroki česna

3 lovorjevi listi

sol

bazilika

peteršilj

olje

 

Na dveh žlicah olja prepražimo nasekljano čebulo. Ko začne rumeneti, dodamo česen, lovorjeve liste in zalijemo z mezgo. Zalijemo z vodo. Kuhamo na najmanjšem ognju kaki dve uri, potem odstranimo česen, lovorjeve liste, omako porabimo, kolikor je ostane, jo imamo še za kakšno drugo jed. Cel teden jo lahko hranimo v ta namen v hladilniku.

 

 

Sestavine z njoke...

Dsc_00265

Pregnetemo v testo...

Dsc_0028cae4h2lg

Naredimo svaljek na pomokani površini...

Dsc_00304

Narežemo njoke...

Dsc_00326

Povaljamo jih v moki...

Dsc_00366
Skuhamo v vrelem slanem kropu...

Dsc_00335

Odcedimo in prelijemo z omako...

Dsc_00406

 

Dsc_00464

 

 

Dsc_00417

 

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar