GHEE - PREČIŠČENO MASLO
Ghee (gi) je kuhano maslo. V postopku izjemno počasnega kuhanjem se maslo prečisti – odstranijo se ogljikovi hidrati, proteini, holesterol in voda, tako da ostane le čista maščoba. Gi je ena izmed najbolj zdravih in telesu znanih maščob, saj ne vsebuje transmaščobnih kislin in ne dviguje holesterola v krvi. Ghee (gi) je kuhano maslo. V postopku izjemno počasnega kuhanjem se maslo prečisti – odstranijo se ogljikovi hidrati, proteini, holesterol in voda, tako da ostane le čista maščoba. Gi je ena izmed najbolj zdravih in telesu znanih maščob, saj ne vsebuje transmaščobnih kislin in ne dviguje holesterola v krvi. Vir: http://www.ghee.si/
Za kozarec 750 ml vsebine potrebujemo:
3 zavitki ali 750 g masla
Maslo segrevamo na najmanjšem ognju, počasi, zelo počasi. Ko se začne izločevati bela pena na vrhu, jo pobiramo z žlico, in jo pobiramo stran. (te ostanke se lahko uporabi ali pa zavrže). Tako počnemo kako uro, pobiramo pene in masla ne mešamo. Ko se maslo zbistri in se vidi dno posode, je prečiščeno, poberemo še zadnje pene in ga pustimo, da se malce ohladi. Nato ga prelijemo v čist kozarec ali posodo in ga shranimo. V hladilniku počaka več mesecev.
Maslo...
Maslo stopimo na nizkem ognju...
Izločati se začnejo pene...
Te pobiramo vstran... Zgledajo takole...
Ko se vidi dno posode, poberemo še zadnje pene...
Malce ohladimo...
Prelijemo v kozarec, tole pa ostane na dnu posode. To so mlečne tropine, ki jih lahko porabimo ali pa jih zavržemo...
Ghee, na sobni temperaturi...
Ko se shladi, postane mlečen, kot prej maslo...
Ni komentarjev:
Objavite komentar