sreda, 18. april 2012

Ghee - prečiščeno maslo


GHEE - PREČIŠČENO MASLO

Ghee (gi) je kuhano maslo. V postopku izjemno počasnega kuhanjem se maslo prečisti – odstranijo se ogljikovi hidrati, proteini, holesterol in voda, tako da ostane le čista maščoba. Gi je ena izmed najbolj zdravih in telesu znanih maščob, saj ne vsebuje transmaščobnih kislin in ne dviguje holesterola v krvi. Ghee (gi) je kuhano maslo. V postopku izjemno počasnega kuhanjem se maslo prečisti – odstranijo se ogljikovi hidrati, proteini, holesterol in voda, tako da ostane le čista maščoba. Gi je ena izmed najbolj zdravih in telesu znanih maščob, saj ne vsebuje transmaščobnih kislin in ne dviguje holesterola v krvi. Vir: http://www.ghee.si/

Za kozarec 750 ml vsebine potrebujemo:

3 zavitki ali 750 g masla

Maslo segrevamo na najmanjšem ognju, počasi, zelo počasi. Ko se začne izločevati bela pena na vrhu, jo pobiramo z žlico, in jo pobiramo stran. (te ostanke se lahko uporabi ali pa zavrže). Tako počnemo kako uro, pobiramo pene in masla ne mešamo. Ko se maslo zbistri in se vidi dno posode, je prečiščeno, poberemo še zadnje pene in ga pustimo, da se malce ohladi. Nato ga prelijemo v čist kozarec ali posodo in ga shranimo. V hladilniku počaka več mesecev.

Maslo...

Dsc_00623

Maslo stopimo na nizkem ognju...

Dsc_00687

Izločati se začnejo pene...

Dsc_00834

Te pobiramo vstran... Zgledajo takole...

Dsc_00844

Ko se vidi dno posode, poberemo še zadnje pene...

Dsc_01134

Malce ohladimo...

Dsc_01352

Prelijemo v kozarec, tole pa ostane na dnu posode. To so mlečne tropine, ki jih lahko porabimo ali pa jih zavržemo...

Dsc_01371
Ghee, na sobni temperaturi...

Dsc_01391

Ko se shladi, postane mlečen, kot prej maslo...




Ni komentarjev:

Objavite komentar