nedelja, 15. april 2012

Polnozrnat indijski naan kruh

POLNOZRNAT INDIJSKI NAAN KRUH - po moje

 

Naan kruh sem delala že pred časom. Dolgo nazaj. Receptov zanj je malo morje, vsaka indijska gospodinja ga naredi malo po svoje. Glavni fazon je pa v tem, da je narejen iz kvasa in pecilnega praška skupaj (čeprav najdeš recepte samo z enim ali drugim), pa da gre noter malo jogurta. Lahko so s posipom ali brez. Jaz sem naredila tokrat povsem polnozrnatega.

 

Dsc_0155

 

350 g moke, polnozrnate

3 žlice jogurta

3 žlice mleka

2 žlici olja

sol

3 dag kvasa

1 žlica sladkorja (lahko rjavega)

vinski kamen/pecilni prašek 1 žlička

2 - 3 dl mlačne vode

olje za premaz

posip: mak, črn sezam, lahko damo navaden sezam, kakšne začimbe, lahko pa je tudi brez...

 

Kvas zmešamo s kakima 2 dl vode in žličko sladkorja. Počakamo, da vzhaja. Pripravimo 350 g moke, sol, jogurt, mleko, pecilni prašek, olje, na to zlijemo kvasni nastavek in dobro premešamo in pregnetemo. Če je potrebno dodati še malo vode, to storimo. Zamesimo testo in ga vzhajamo. Pregnetemo in ga razdelimo na manjše hlebčke, vsakega naoljimo. Potem vsakega posebej razvaljamo v podolgovato obliko, premažemo z oljem in posujemo s črnim sezamom ali makom. Pečemo na 200*c kakih 10 - 15 min, da rahlo porjavijo po robovih. Postrežemo z jogurtom, ali pa omakami.

 

Zmešamo moko, sol, vinski kamen, kvasni nastavek, olje...

Dsc_0108

Vinski kamen...

Dsc_0106

Zamesimo testo...

Dsc_0111

Počakamo da malo vzhaja, ga pregnetemo in naredimo majhne kroglice...

Dsc_0114

Takole...

Dsc_0117

Razvaljamo vsako posebej v podolgovato obliko...

Dsc_0119

Črn sezam...

Dsc_0121

Mak...

Dsc_0124

Vsakega premažemo z oljem in posujemo s posipom...

Dsc_0123

 

Dsc_0125

Pečemo v pečici na 200*c, kakih 15 min, da malo porjavijo...

Dsc_0148

 

Dsc_0152

 

Dsc_0153

 

Dsc_0158

 

Dsc_0159

 

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar