POLNOZRNAT INDIJSKI NAAN KRUH - po moje
Naan kruh sem delala že pred časom. Dolgo nazaj. Receptov zanj je malo morje, vsaka indijska gospodinja ga naredi malo po svoje. Glavni fazon je pa v tem, da je narejen iz kvasa in pecilnega praška skupaj (čeprav najdeš recepte samo z enim ali drugim), pa da gre noter malo jogurta. Lahko so s posipom ali brez. Jaz sem naredila tokrat povsem polnozrnatega.
350 g moke, polnozrnate
3 žlice jogurta
3 žlice mleka
2 žlici olja
sol
3 dag kvasa
1 žlica sladkorja (lahko rjavega)
vinski kamen/pecilni prašek 1 žlička
2 - 3 dl mlačne vode
olje za premaz
posip: mak, črn sezam, lahko damo navaden sezam, kakšne začimbe, lahko pa je tudi brez...
Kvas zmešamo s kakima 2 dl vode in žličko sladkorja. Počakamo, da vzhaja. Pripravimo 350 g moke, sol, jogurt, mleko, pecilni prašek, olje, na to zlijemo kvasni nastavek in dobro premešamo in pregnetemo. Če je potrebno dodati še malo vode, to storimo. Zamesimo testo in ga vzhajamo. Pregnetemo in ga razdelimo na manjše hlebčke, vsakega naoljimo. Potem vsakega posebej razvaljamo v podolgovato obliko, premažemo z oljem in posujemo s črnim sezamom ali makom. Pečemo na 200*c kakih 10 - 15 min, da rahlo porjavijo po robovih. Postrežemo z jogurtom, ali pa omakami.
Zmešamo moko, sol, vinski kamen, kvasni nastavek, olje...
Vinski kamen...
Zamesimo testo...
Počakamo da malo vzhaja, ga pregnetemo in naredimo majhne kroglice...
Takole...
Razvaljamo vsako posebej v podolgovato obliko...
Črn sezam...
Mak...
Vsakega premažemo z oljem in posujemo s posipom...
Pečemo v pečici na 200*c, kakih 15 min, da malo porjavijo...
Ni komentarjev:
Objavite komentar