sreda, 18. april 2012

Karamelna halva - sladica po indijsko

KARAMELNA HALVA - SLADICA PO INDIJSKO

 

Dsc_01203

 

400 ml mleka

100 - 110 g rjavega sladkorja

100 g masla

110 g pšeničnega zdroba

žafranove nitke

muškatni orešček

cimet

50 - 70 g orehov

 

Mleko segrejemo. V ponvi ali kozici segrevamo sladkor, da karemelizira. Takoj odstavimo in zalijemo s toplim mlekom, postavimo nazaj na oglnj, da se strjen karamelni sladkor spet stopi. Dodamo začimbe in občasno mešamo.

V ponvi segrejemo ghee in mu dodamo pšenični zdrob. Pražimo, dokler ne postane zlato rjave barve. Odstavimo z ognja in dolijemo karamelno mleko, hitro mešamo, da ne nastanjeo grudice. 

V ponvi na suho prepražimo orehe, ali pa kake druge oreščke. Ohladimo in jih grobo narežemo ali zdrobimo v vrečki, gre lažje. Dodamo jih halvi. 

Halvo postrežemo toplo ali hladno kot sladico. Sama sem jo postregla z jabolčno čežano, ki sem jo kuhala s cimetom in janeževimi zvezdami. Halva je zalo dobra, če jo postrežemo z vanilijevim pudingom, seveda doma narejenim ali celo kuhanim na kokosovem mleku...

 

Ghee...

Dsc_00356

Pšenični zdrob...

Dsc_00644
Rjav sladkor...

Dsc_00367

Orehe prepražimo...

Dsc_00165

Takole...

Dsc_00177

Zdrobimo jih z roko, v vrečki...

Dsc_00196

Mleko segrejemo...

Dsc_00676

Začimbe: žafran, cimet in muškatni orešček...

Dsc_00734

Sladkor v ponvi segrevamo...

Dsc_00705

Počakamo, da karamelizira...

Dsc_00743

Zalijemo z mlekom...

Dsc_00764

Dodamo začimbe in počakamo, da se karamel stopi...

Dsc_00782

Na gheeju prepražimo pšenični zdrob...

Dsc_00824

Da postane zlato rjav...

Dsc_00872

Zalijemo s karamelnim mlekom...

Dsc_00891

Počakamo, da se mleko vpije...

Dsc_00912

Dodamo orehe in premešamo...

Dsc_00924

Postrežemo...

Dsc_01202

 

Dsc_01283

 

Dsc_01341

 

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar