KARAMELNA HALVA - SLADICA PO INDIJSKO
400 ml mleka
100 - 110 g rjavega sladkorja
100 g masla
110 g pšeničnega zdroba
žafranove nitke
muškatni orešček
cimet
50 - 70 g orehov
Mleko segrejemo. V ponvi ali kozici segrevamo sladkor, da karemelizira. Takoj odstavimo in zalijemo s toplim mlekom, postavimo nazaj na oglnj, da se strjen karamelni sladkor spet stopi. Dodamo začimbe in občasno mešamo.
V ponvi segrejemo ghee in mu dodamo pšenični zdrob. Pražimo, dokler ne postane zlato rjave barve. Odstavimo z ognja in dolijemo karamelno mleko, hitro mešamo, da ne nastanjeo grudice.
V ponvi na suho prepražimo orehe, ali pa kake druge oreščke. Ohladimo in jih grobo narežemo ali zdrobimo v vrečki, gre lažje. Dodamo jih halvi.
Halvo postrežemo toplo ali hladno kot sladico. Sama sem jo postregla z jabolčno čežano, ki sem jo kuhala s cimetom in janeževimi zvezdami. Halva je zalo dobra, če jo postrežemo z vanilijevim pudingom, seveda doma narejenim ali celo kuhanim na kokosovem mleku...
Ghee...
Pšenični zdrob...
Rjav sladkor...Orehe prepražimo...
Takole...
Zdrobimo jih z roko, v vrečki...
Mleko segrejemo...
Začimbe: žafran, cimet in muškatni orešček...
Sladkor v ponvi segrevamo...
Počakamo, da karamelizira...
Zalijemo z mlekom...
Dodamo začimbe in počakamo, da se karamel stopi...
Na gheeju prepražimo pšenični zdrob...
Da postane zlato rjav...
Zalijemo s karamelnim mlekom...
Počakamo, da se mleko vpije...
Dodamo orehe in premešamo...
Postrežemo...
Ni komentarjev:
Objavite komentar