PO INDIJSKO - RIŽ Z LIMONO 2 - 4 osebe
Spet diši po indijsko pri nas. In ja, neizmerno imam rada tole črno gorčico, prepraženo. Curry listi so kupljeni čez mejo. Vsekakor se jih da tam dobiti sveže, ampak na zalogi imam pač suhe. Če se ubadate s tem, kje dobiti začimbe, poglejte kje na spletu, sigurno se jih da naročiti.
Vedno imam problem, kako napisati, za koliko oseb je jed. Za prilogo za 4. za glavno za 2 osebi, : )
1,5 skodelice riža (jasminov, basmati)
1/2 limone - sok
zeleni curry listi (sušeni, ker bomo zaman iskali sveže kjerkoli pri nas)
kurkuma
črna gorčica
2 žlice gheeja recept najdete tukaj: http://lidijad.posterous.com/ghee-precisceno-maslo
sol
Na olju segrejemo ghee maslo, dodamo curry liste, črno gorčico in kurkumo in pokrite segrevamo na ne premočnem ognju, da začenjo semena črne gorčice pokati. Ko prenehajo, dodamo riž, popražimo, solimo in dodamo vodo in limonin sok. Kuhamo, dokler se riž ne zmehča, po potrebi dolivamo vodo. Postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo omakam.
Fotografirano na unikatno in ročno poslikanem krožniku Bina keramika: http://www.facebook.com/bina.keramika in http://www.keraart.si/
Riž...
Limona...
Zeleni curry listi...
Začimbe: kurkuma, curry listi, črna gorčica...
Raztopimo ghee...
Dodamo začimbe, pokrito prepražimo...
Dodamo riž...
Ga prepražimo...
Zalijemo z vodo, solimo in kuhamo do mehkega...
Takole...
Lidka, njamm, njamm... zelo lepo in sigurno dobro. Obožujem riž, na vse načine. Tega z limono še nisem jedla nikoli, sigurno ga bom čimprej, mogoče že jutri, ker danes sem že povečerjala. Le kurkume nimam, veš kaj, bom poizkusila z žafranom, barva bo, okus pa ne vem... kaj meniš?
OdgovoriIzbrišiKurkumo dobiš sicer v vsaki trgovini. Žafran ne bo dal barve, to, kar se dobi pri nas, so samo neke nitke, ničemer podobne, ne dajo barve. Pa saj o tem govori tudi cena, ko sem kupovala pravi žafran, na tržnici v arabskih deželah, sem dala za 10 g kar lepo vsoto, kakšnih 20 €. Še ga imam doma. Res noro barva, : ) Kurkuma tudi lepo diši, : ) Pa ne bo nič hudega, če ga boš naredila po svoje, da ne boš mislila. Indijska hrana ima pač neke zakonitosti, jaz zdajle prebiram knjige in recepte, pa potem naredim as easy as possible za naše razmere, da se to ne cmari v dveh, treh posodah in to. Tako da praktično delamo "po indijsko", z modifikacijami, pa kar meni pride na misel, da bi se dalo skupaj dat. Začimbe pa se po moje da v kaki spletni trgovini na netu naročit, za indijsko se jih res rabi kar zajeten kup, : )Pa upam, da ti bo všeč z limono, : )
OdgovoriIzbrišiNaredila, malo priredila (uporabila sem žafran direktno iz Toscane, tam ga gojijo). Ko nabavim kurkumo, vajo ponovim.
OdgovoriIzbrišiŽelela sem objavit recept, pa te sprašujem, če lahko objavim povezavo do tebe, ker se recept nanaša na tvojega.
pozdravček, Lyu
Ma komot, : ) : P
OdgovoriIzbriši