petek, 20. april 2012

Po indijsko - riž z limono

PO INDIJSKO - RIŽ Z LIMONO 2 - 4 osebe

 

Spet diši po indijsko pri nas. In ja, neizmerno imam rada tole črno gorčico, prepraženo. Curry listi so kupljeni čez mejo. Vsekakor se jih da tam dobiti sveže, ampak na zalogi imam pač suhe. Če se ubadate s tem, kje dobiti začimbe, poglejte kje na spletu, sigurno se jih da naročiti. 

Vedno imam problem, kako napisati, za koliko oseb je jed. Za prilogo za 4. za glavno za 2 osebi, :  )

 

 

Dsc_00526

 

 

1,5 skodelice riža (jasminov, basmati)

1/2 limone - sok

zeleni curry listi (sušeni, ker bomo zaman iskali sveže kjerkoli pri nas)

kurkuma

črna gorčica

2 žlice gheeja recept najdete tukaj: http://lidijad.posterous.com/ghee-precisceno-maslo

sol

 

Na olju segrejemo ghee maslo, dodamo curry liste, črno gorčico in kurkumo in pokrite segrevamo na ne premočnem ognju, da začenjo semena črne gorčice pokati. Ko prenehajo, dodamo riž, popražimo, solimo in dodamo vodo in limonin sok. Kuhamo, dokler se riž ne zmehča, po potrebi dolivamo vodo. Postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo omakam.

 

Fotografirano na unikatno in ročno poslikanem krožniku Bina keramika: http://www.facebook.com/bina.keramika in http://www.keraart.si/

 

Riž...

Dsc_00292

Limona...

Dsc_00337

Zeleni curry listi...

Dsc_00376

Začimbe: kurkuma, curry listi, črna gorčica...

Dsc_00412

Raztopimo ghee...

Dsc_00385

Dodamo začimbe, pokrito prepražimo...

Dsc_00425

Dodamo riž...

Dsc_00434

Ga prepražimo...

Dsc_00444

Zalijemo z vodo, solimo in kuhamo do mehkega...

Dsc_00466

Takole...

Dsc_00495

 

Dsc_00582

 

Dsc_00535

4 komentarji:

  1. Lidka, njamm, njamm... zelo lepo in sigurno dobro. Obožujem riž, na vse načine. Tega z limono še nisem jedla nikoli, sigurno ga bom čimprej, mogoče že jutri, ker danes sem že povečerjala. Le kurkume nimam, veš kaj, bom poizkusila z žafranom, barva bo, okus pa ne vem... kaj meniš?

    OdgovoriIzbriši
  2. Kurkumo dobiš sicer v vsaki trgovini. Žafran ne bo dal barve, to, kar se dobi pri nas, so samo neke nitke, ničemer podobne, ne dajo barve. Pa saj o tem govori tudi cena, ko sem kupovala pravi žafran, na tržnici v arabskih deželah, sem dala za 10 g kar lepo vsoto, kakšnih 20 €. Še ga imam doma. Res noro barva, : ) Kurkuma tudi lepo diši, : ) Pa ne bo nič hudega, če ga boš naredila po svoje, da ne boš mislila. Indijska hrana ima pač neke zakonitosti, jaz zdajle prebiram knjige in recepte, pa potem naredim as easy as possible za naše razmere, da se to ne cmari v dveh, treh posodah in to. Tako da praktično delamo "po indijsko", z modifikacijami, pa kar meni pride na misel, da bi se dalo skupaj dat. Začimbe pa se po moje da v kaki spletni trgovini na netu naročit, za indijsko se jih res rabi kar zajeten kup, : )Pa upam, da ti bo všeč z limono, : )

    OdgovoriIzbriši
  3. Naredila, malo priredila (uporabila sem žafran direktno iz Toscane, tam ga gojijo). Ko nabavim kurkumo, vajo ponovim.
    Želela sem objavit recept, pa te sprašujem, če lahko objavim povezavo do tebe, ker se recept nanaša na tvojega.

    pozdravček, Lyu

    OdgovoriIzbriši