Da pa ne ostane samo pri tem, napišem še o tem, kako me vsak december zagrabi peka in načrtovanje jedilnikov za dva posebna večera. Za Božič se bo pri nas predvidoma jedlo, ampak pozor, morda pride do kakih korekcij, slike sledijo potem:
Predjed:
Esenski kruh, popečene bruskete
Avokadov namaz, morda kak tahini z rdečimi redkvicami in kaprami
Včeraj sem se zapeljala po tahini v DM, seveda ga niso imeli, pa še gneča je bila takšna, da... Uh. Odločila sem se, da naredim nekaj v tahini smislu sama doma in namaz je bil res res dober.
NAMAZ IZ SEZAMA IN SUŠENIH PARADIŽNIKOV
Mlet sezam (če me spomin ne vara, se dobi v DM)
v olju vloženi sušeni paradižniki
kisla smetana
parmezan, riban
strok česna
AVOKADOV NAMAZ
avokado (pol zrelega, mehkega avokada)
eno kuhano jajce
sol
poper
čebula (pol majhne)
sok polovice limone
Glavna jed:
Pečen zajec v pomarančno medovi omaki, odločam se med kostanjem ali brusnicami za zdraven
Izbrala sem samo pomaranče in med. Šalotka, čebula, por, pomaranče, česen, lovorjev list, maslo, sol. Na koncu sem meso odstavila, pobrala razkuhano zelenjavo in jo s paličnim mešalnikom zmiksala v tekočo omako. Meso sem v suhi ponvi prelila z medom in ga na nizkem ognju glazirala z medom. Na krožniku sem prelila z omako.
Priloga:
Varianta je ocvrta cvetača, ker jo ima Zala neizmerno rada, seveda, prežen krompir, ki je meni dolgočasna klasika, ali pa pire krompir s kakim norim dodatkom, vmešanim noter in gor posut s čim.
Solata:
Motovilec, rdeč radič s kuhanim fižolom ali jajci, zabeljen z dobrim oljem, morda aromatiziranim kisom.
Sladica:
Če dobim nekaj dni prej zavidanja vreden ananas, bo naraven sok iz njega, zmiksan v mikserju.
Smoothie iz banan in malin, postrežen v lepih starinskih kozarcih na pecljih
Za vsakega mala, presna tortica s kremo, bom delala v modelčkih za muffine. Jih nisem delala, ker je bilo vsega pre-več.
Seveda potica, tokrat zopet neka italijanska verzija, ki se ji reče gubana, gre se pa za nadev, ki je iz mešanih oreščkov, lahko se doda arancine, pinjole... Pa zvije se jo drugeče, jaz nisem dojela sistema, zato sem naredila klasično zvijanje potice, kot jo zavijem vedno, ni za eksperimentirati ravno za Božič...
TESTO ZA POTICE (Andrej Goljat)
50 dag bele moke
4 dag kvasa
10 dag surovega masla
8 dag sladkorja
3 rumenjaki (sem dala dve celi jajci)
2.5 dl mleka
rum
limonina ali pomarančna lupinica
vanilijev sladkor, aroma po želji
sol
Nadev:
250 g mletih orehov
250 g mletih mandljev
zavitek pinjol
rum
lupina dveh limon
sladkor
sladka smetana, da se dobi mazav nadev
Piškoti bojo pa doma narejeni orehi. Se vidi, da rada pretiravam s kremo, : )
10 - 15 dag sladkorja v prahu
1 rumenjak
20 dag mlatih orahov
250 g masla
3 žlice kakava v prahu
Maso mal pogledat, če je premehka, dat malo moke noter, ker pridejo res zalo krhki... Na 180*c pečt. Ohlajene polovičke damo previdno iz modelčkov, jih ohladimo, in jih nadevamo s kremo.
200 g bele čokolade
100 ml sladke smetane
malo cimeta
4 - 5 žlic mletih orehov
DEKORACIJA:
Angelčki v kozarcih za vlaganje, zaprti. Idejo sem dobila na FB, kozarce imam pa tri, zgolj simbolično, ker smo tudi mi trije v naši mali družinici. Pokrov kozarca sem obvezala s čipko, da je lepše, <3 Kozarci so iz Butlers trgovine, čipko se dobi v pozamentariji, angelčke sem kupila na poti v Innsbruck, pojma nimam, kje.
Kozarci za sladico, takele sem želela že dolgo. Butlers trgovine.
Ni komentarjev:
Objavite komentar