Najboljše, da odprem novo temo o piškotih, ha? Ker je tega toliko, da...
MARMELADNI ŽEPKI z domačim KISLIM MLEKOM
500 g moke
2.5 dl domačega kislega mleka, (mleko iz mlekomata), lahko je navaden jogurt
250 - 300 g masla, lahko kokosove maščobe, lahko mešano. Jaz sem dala pol -pol.
250 - 300 ml dobre marmelade za nadev
mleti sladkor za posip
Hitro zmešamo v piškotno testo, razvaljamo 3 - 5 mm na debelo, s kozarcem izrežemo kroge, nanje damo malce marmelade in zatisnemo z vilicami. Pečemo na 180*c, dokler na dnu ne porjavijo. Najboljše je kakšnega malo dvignit, da se vidi. Ti piškoti ne porjavijo, ker nimajo sladkorja v sebi, ki bi na temperaturi karameliziral, torej ne čakat, da so vogali rjavi, ker bojo potem trdi. Marmelado damo strogo na sredino, sicer se žepki odpirajo in marmelada med pečenjem steče ven.
VANILIJEVI ROGLJIČKI
100 g mletih mandljev, (olupljenih, da so beli, Lidl ima take)
70 g sladkorja, pa bi ga lahko za moj okus bilo več
250 masla
100 g sladkorja v prahu
2 jajci
strok burbonske vanilije, vsebina jasno, : )
*soda bikarbona (jaz bom naslednjič probala brez, sem jo dala cel zavitek, ker se je streslo, pa so se preveč razlezli).
pol žličke sode bikarbone
125 g masla
100 g rjavega sladkorja (sem dala navaden bel vanilijev cuker, narejen doma)
125 g arašidovega masla
1 veliko jajce
1 žlička vanilijine esence (jaz je nisem dala)
125 g jedilne čokolade (sem dala malo več, ker sem pobrala ostanke po omarah)Vse sem zmešala, pustila 24 ur počivat, naredila kroglice in pekla na 180*c.Recept je prepisan iz knjige: Zlata knjiga - čokolada, založba Meander
25 dag naribanega svežega korenja
25 dag margarine
1 pecilni prašek
5 žlic medu
30 dag sladkorja
80 g masla
2 žlici kakava v prahu
začimbe za maedenjake (klinčke, cimet, ingver, kordamom, piment...)Ohlajeno zmešaš z:
80 dag moke
sodo bikarbono
soljo
3 jajci
2 žlicami rumaMasa mora biti gosta. Pustimo počivati 24 ur, potem izdelamo medenjake po želji. Pečemo na 180*c.
100 - 150 g mletih mandljev
150 g agavinega sirupa
80 - 100 g masla
2 jajci
sol
vanilijeva esenca
žganje, rum za okus
10 - 15 dag sladkorja v prahu
1 rumenjak
20 dag mlatih orahov
250 g masla
3 žlice kakava v prahuMaso mal pogledat, če je premehka, dat malo moke noter, ker pridejo res zalo krhki... Na 180*c pečt. Ohlajene polovičke damo previdno iz modelčkov, jih ohladimo, in jih nadevamo s kremo.
100 ml sladke smetane
malo cimeta
4 - 5 žlic mletih orehov
Ni komentarjev:
Objavite komentar