No, spet ideje, kaj kuhat. Nič posebnega, rada fotografiram, pa dajmo še tukaj objavit, kako se kaj pripravi.
POLPETI IZ FIŽOLA
ene 500 g kuhanega fižola, če je za dve osebi, manj
1 jajce
sol
na kockice narezana in prepražena čebula
bazilika
peteršilj
česen/začimba
*kajenski poper
drobtine, (da se masa zgosti)
olje za pečenje
Fižol pretlačimo s tlačilko za krompir, dodamo jajce, prepraženo čebulo, začimbe in drobtine, da se masa zgosti. Dobro premešamo. Z mokro dlanjo oblikujemo polpete, velike po želji in jih popečemo na vročem olju v ponvi. Sama v vse polpete če je le možno dam popraženo čebulo, zaradi dobrega okusa. Si je fino vzet tistih 5 min, jo nasekljat in popražit do rjavega...
Zdraven sem postregal krompirjevo solato z rdečo čebulo in bučnim oljem.
ZELENJAVNI ZAVITEK
Na 2 žlicah olja prepražimo do mehkega:
narezan por
rdečo čebulo
2 naribana korenja
2 na male koščke narezani papriki
1/4 glave kitajskega zelja
solimo
dodamo:
baziliko
timijan, zelo malo
peteršilj
muškatni orešček
*kajenski poper
200 g sira za nadev
1 zavitek listnatega testa (kot vedno pravim, Lidl ima že razvaljano testo v rolicah, nobenega dela, cena ugodna).
Malce ohlajen nadev razmažemo po razvaljanem listnatem testu, pa ne čisto do robov, da ne pada potem ven. Na to posujemo nariban sir, zavijemo po vrku z vilicami našpikamo in pečemo na 180*c. Postrežemo s solato, toplo ali hladno. Opcija nadeva je tudi, če zdraven dodamo grah ali koruzo iz konzerve.
EKSTRA HITRO, PIŠČANEC V SLADKOKISLI OMAKI Z ANANASOM
250 g piščančjega
1 žlica olja
Piščanca narežemo in ga dobro, do zlatorjave barve popražimo na olju. Malce solimo.
sladkokisla omaka iz trgovine, sami jo doma naredimo iz paradižnikovega pireja, tapiokine moke in ananasovega soka, po želji dodamo sladkor, sol ali malo kisa.
1 konzerva ananasa v koščkih, odcedimo
Piščancu dodamo sladkokislo omako in odcejene koščke ananasa. Malce pokuhamo in jed je gotova. *Če kuham riž za eno osebo, ga v mikrovalovni pečici v TW posodi, kar traja dobrih 10 min. Kosilo je v 15 min na mizi.
ČIČERIKINA JUHA S KROMPIRJEM IN KORUZO za 2 osebi
1 pločevinka kuhane čičerike
por, narezan na kolobarje
čebula, nasekljana ka kocke
1 žlica paradižnikove mezge, (uporabljam samo pasiran paradižnik, brez soli in začimb, dobiš v Lidlu, Hoferju, Eurospinu v steklenih steklenicah po 500 ml, kar je super, da ni v tetrapaku ali konzervi. Čimmanj plastike in kovine).
sol
*kajenski poper
bazilika
muškatni orešček
česen/začimba
lovorjev list
2 srednje velika krompirja, narezana na kocke
3 žlice koruze iz konzerve
Na olju prepražimo čebulo in por, ko začneta rjavet, dodamo paradižnikovo mezgo, popražimo, stresemo gor odcejeno čičeriko, zalijemo z vodo in malo pokuhamo. Začinimo z baziliko, česnom, muškatnim oreščkom, solimo, po želji dodamo kajenski poper. Zmiksamo s paličnim mešalnikom, da dobimo kremasto juho. V to dodamo lovorjev list, nakockan krompir in koruzo in kuhamo do mehkega. Postrežemo z dobrim kruhom, lahko popečenim, premazanim z maslom.
MARINIRAN TOFU V SOJINI OMAKI za 1 osebo samostojno ali 2 osebi, če se je prilogo ali izdatno solato zdraven
zavitek sojinega tofuja, (dobi se tudi znamko najboljšega soseda, ali pa Sparovo, za ugodno ceno, da ne boste iskali ne vem kaj za ne vem kako ceno).
sojina omaka
Tofu marinirano od desetih minut pa do nekaj ur. Na hitro ga popečemo z obeh strani v teflonasti ponvi. Postrežemo samostojno ali s prilogo, ali s solato.
Ni komentarjev:
Objavite komentar