torek, 01. marec 2011

Valentinovo, pa kar napišem, 2011

Valentinovo, dan zaljubljencev. Sama vedno pravim, sploh ni potrebno, da je vse pocukrano, kičasto, plehko. No, ja, čeprav je malček lahko, pa čeprav za ženske dušice, pa čeprav za pridih sladkobe. Vnesimo to vsaj na krožnike, na lepo pogrnjeno mizo za dva, potrudimo se s kuhanjem. Tako bosta uživala dva, če so zdraven otroci, vključite v praznovanje še njih, so jim všeč srčki, pa rožice, pa... Pri nas bomo praznovali vsi trije, obvezno, je Zala že napovedala, jaz moram samo še v klet navlečt ven vso kiči okrasje. :  )

Ker vem, da je časa malo, vedno se kaj mudi, sem sestavila sila enostaven jedilnik. Nekatere stvari se lahko naredi že dan prej, tako da se na dan praznovanja naredi samo še glavnino.

 

Za predjed:

 

Sirove lizike v obliki srčkov

 

 

drobno nariban sir (kakih 250 g)

ovinski modelček za piškote v obliki srčka

lesene paličice za ražnjiče, manjše, od Flackelmanna

 

Model za piškote položimo ravno na leseno paličico, vanj pa v tanki plasti razporedimo, (enakomerno!) nariban sir. Pečemo v pečici na 250*c, dokler hrustjavo ne porjavi. Pazi, ker je to zelo hitro. Da odstranimo moder si pomagamo s krpo, da ga primemo in recimo z žlico, da odstranimo ob robu. Previdno, da se ne zlomi. Srčki so krasna predjed ali popestritev jedilnika, če so hrustljavo zapečeni, jaih lahko pripravimo dan prej. Nanje lahko posujemo sezam, rdečo mleto papriko... Postrežemo z dobrim vinom. Verjemite, otroci uživajo, ko dobijo srčkaste sirove lizike. In, lahko jih naredimo dan, dva prej. 

 


 

Takole razporedimo sir in paličico na modelček...


 

 

Lizike pa zgledajo takole...

 

 

 

Testenine s feta sirom, česnom in sušenimi paradižniki

 


 

 

Postrežemo kot samostojno jed.

 




 

 

 

 

 

250 g testenin

polovica kozarčka sušenih paradižnikov voženih v olje, najboljši so od Ete Kamnik, narežemo na drobne koščke

zavitek feta sira, 250 g, narežemo na koščke ali nadrobimo z roko

poper

4 stroki česna, narežemo na drobne koščke

 

Testenine skuhamo po navodilih. Stroke česna olupimo in narežemo na majhne koščke, v ponev zlijemo olje iz kozarca paradižnikov, dodamo česen, na hitro popražimo, dodamo narezane paradižnike, malo mešamo in hitro dodamo narezan feta sir (nekaj ga prihranimo za pozneje) in poper. Počakamo, da se malo razpusti, na to stresemo testenine, dobro premešamo. Damo v servirno skledo ali na krožnik in posujemo s koščki feta sira.

 

 

 

Če je le možno, izberemo malce drugačne oblike testenin, ni pa nujno... 

 

Narežemo suhe paradižnike in česen...

Popražimo česen na olju...

Dodamo narezane paradižnike...

Feta sir...

Na to stresemo kuhane testenine, hitro in narahlo premešamo...

Če je le možno, postrežemo v kaki lepi, zapeljivi skledici, da je vzdušje popolnejše... Na vrhu potresemo feta sir...

 

 

 

Ker pa vem, da nekateri, predvsem moški, potrebujete melce bolj konkreten obrok, dopolnimo tele testenine z ribjim filejem. Enostavno za naredit, predvsem, brez umetelnega kuhanja, predpriprav... 

 

 

Pečen ribji file z marinado iz pora in rdeče paprike

Lahko je samostojna jed s solato, ali pa kombiniramo s testeninami od prej.

 

2 fileja vitkega soma

 

Marinada:

por

rdeča paprika

balzamični kis

sol

olivno olje

*čili

 

File ribe rahlo nasolimo. Naoljimo ponev in ribo popečemo z obeh strani, (previdno, da ne razpade). Medtem narežemo por in rdečo papriko na drobne koščke, prelijemo ju z balzamičnim kisom, olivnim oljem, malce solimo. Pečeno ribo prestavimo na krožnik ali pladenj, prelijemo z marinado in postrežemo samostojno, (za tiste na ločevalni dieti to jedo s solato), ali pa s testeninami, ki smo jih omejali prej.

 

File ribe...

Popečemo...

Narežemo papriko in por, (ne vem, kaj dela česen na tej fotki)...

Nasekljamo lahko v TW rezalniku...

Mariniramo z balzamičnim kisom, soljo, malček čilija, kdor mara pikantno...

 

Takole zgleda pripravljena jed...

 

 

 

Solata iz motovilca, pomaranč in jogurtovega preliva

 

250 gmotovilca

100 g navadnega tekočega jogurta

sol

1 pomaranča, očiščena in narezana na krhlje

limonin sok

 

Motovilec očistimo in operemo. Zmešamo jogurt, sol, limonin sok in zmešamo v perliv. Z nožem za filiranje obrežemo krhlje pomaranč, da ostranimo vso belo kožico. Položimo jih na motovilec in prelijemo z jogurtnim prelivom.

 

Motovilec...

Obrezani krhlji pomaranč...

Najlažje gre z nožem za filetiranje...

Pložimo na motovilec...

Prelijemo z jogurtnim prelivom...

 

 

 

Kavni mousse

 s čokoladnim srčkom in karamelnim okrasjem


 

 

2 žlici instant kave, (lahko je brezkofeinska)

5 žlic medu

7 žlic sladkorja

2 žlici masla

rum

2 jajci

250 ml sladke smetane

 

Instant kavo, med in sladkor stopimo nad ognjem. Ohladimo in v maso vmešamo jajčna rumenjaka in rum. Posebej zmešamo sladko smetano in v posebni posodi jajčna beljaka. Počasi zmešamo vse skupaj s kavno maso. Nadevamo v posode in ohladimo. Lahko naredimo dan prej.

Kdor ne mara surovih jajc v sladicah, tudi sama nisem največji oboževalec le tega, lahko naredi kavno kremo iz zavitka mascarpone sira, 250 ml zmiksane in oslajene sladke smetane, in iz ohlajene mešanice instant kave, medu, sladkorja in ruma.

 

 

 

 

 

Čokoladni srčki

 50 g čokolade, temne, z mletimi lešniki, vseeno

2 žlici olja

Raztopimo jo na najmanjšem!!! ognju, neprestano mešamo in dodamo 2 žlici olja, mešamo, dokler se ne raztopi. Pekač obložimo s peki papirjem. Čokolado nadevamo v modelčke za piškote v obliki srčkov in damo ohladit na hladno. Previdno odstranimo modelčke.

 

 

Karamelno okrasje

 

7 žlic sladkorja

 

Sladkor karameliziramo in stopimo na vročem ognju, neprestano mešamo. Ogenj zmanjšamo. Karamelno maso, pazi, zelo je vroča!!! z žlico nakapljamo na peki papir. Z vilico dobimo tanjše črte. Ohladimo.

 

 

 

 

Kostanjevi tartufi/truffles

 

 

en, dva tri narejene. (idejo sem ujela v kuhinji z Damjanom, ki sem jo pretvorila v svojo različico)

 

250 g ali 1 zavitek kostanjevega pireja, (že slajen z aromo ruma, dobi se zamrznjenega v zamrzovalnikih)

5 v drobtine zmletih albert keksov

1 mali lonček drobno zmletih orehov, če jih nimamo, damo malček več piškotnih drobtin, pa je.

2 žlici sladke smetane

 

kakav v prahu.

 

Kostanjev pire odmrznemo, ga vmešamo z drobtinami piškotov, mletimi orehi in smetano. Po želji lahko dodatno sladimo, ni pa nujno. Maso obvezno premešamo z rokami, da dobimo gosto zmes, ki jo lahko oblikujemo v kroglice. Če bi bila premehka, si pomagamo s piškotnimi drobtinami ali orehi. Oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih povaljamo v kakavovem prahu. Postrežemo po sladici, s skodelico kave in dobro žgano pijačo, če komu prija.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parmezanov kruh

 

500 g bele moke

250 g ribanega parmezana

voda, mlačna

3 dkg kvasa

1 žličko sladkorja

olje

sol

stopljeno maslo

riban sir, kakih 250 g, (gavda, trapist)

 

Kvas, sladkor in 1 dl mlačne vode nastavimo za kvasno emulzijo. Počakamo, da vzhaja. V moko vlijemo vzhajan kvas, sol, olje in mlačno vodo. Zamesimo, lahko tudi na roke in pustimo vzhajati 2 x, potem zamesimo v testo riban parmezan in naredimo hlebčke. Vsakega posebej potopimo vv stopljeno maslo in jih polagamo na pladenj, tesno zdraven drugega. Pokrijemo s krpo, vzhajamo posujemo z ribanim sirom in damo pečt na 200*c ogreto pečico.


 

 

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar