torek, 01. marec 2011

Krompirjevi njoki s paradižnikovo omako

Idejo mi je dala zadnjič Kaja od PoPiKoKi, ko mi je pokazala, koliko jih je sama naredila, and it was a good idea,  :  ) Sem rekla, da bo tokrat jedilnik Zala ala carte, :  ) Zelo simpl, njoki s paradižnikovo omako. Če je komu to premalo, lahko v omako vmeša zelenjavo, prepraženo slanino (to je res super dobr, to je na foro amatriciana omake), sir, posuje s feta sirom ali navadnim sirom... 

 

KROMPIRJEVI NJOKI

 

cca 1 kg krompirja

1 skodelica moke

2 jajci

muškatni orešček

 

Krompir olupimo, zrežemo na koščke in skuhamo v slanem kropu. Takoj ga pretlačimo ga čez tlačilko za krompir, dodamo moko, jajci, muškatni orešček in zamesimo v rahlo testo. Na pomokani površini oblikujemo svaljke, ki jih narežemo na manjše blazinice - njoke. Skuhamo jih v slanem kropu in postrežemo kot prilogo ali samostojno jed. 

Za takojšnjo uporabo jih lahko tudi shranimo na hladnem in potem zakuhamo v vročem kropu. Če pa nam ostanejo, jih zamrznemo tako, da se ne držijo drug drugega in jih potem preložimo v vrečko in hranimo zamrznjene naprej. 

Ker sama vedno pogledam tale recept, zaradi razmerja, ga prilagam zdraven... http://www.kulinarika.net/recepti/2845/priloge/krompirjeve-blazinice-njoki/

 

Olupljen in narezan krompir...

Kuhamo v slanem kropu...

Odcedimo...

Še vročega pretlačimo, to zato, da ni grudic. Če tega nimate, gre tudi s tistim za pire kropir, samo zelo, zelo natančni morat biti...

Dodamo moko, jajca, muškatni orešček...

Zamesimo v mehko testo...

Narežemo na blazinice, njoke...

Takole zgledajo...

Skuhamo v slanem kropu, dokler ne priplavajo na vrh...

Odcedimo...

Takole zgledajo z omako... 

:  )

 

PRAVA PARADIŽNIKOVA OMAKA (2 uri kuhanja)

Tole ni padlo z mojega zeljnika, sem pa se naučila v Italiji, na skrajnem jugu, kako oni delajo in kuhajo omake. Krasno. Vedno mi je bila uganka, kako naredijo tako lepo rdeče in slastne omake za testenine. Tukajle je vsa skrivnost... Začimbe so poljubne, če kdo ne mara čebule, naj izpusti... Važno je, da se paradižnik dobro precmari... 

 

1/2 čebule

1,5 l paradižnikove mezge

3 - 4 stroki česna

3 lovorjevi listi

sol

bazilika

peteršilj

olje

 

Na dveh žlicah olja prepražimo nasekljano čebulo. Ko začne rumeneti, dodamo česen, lovorjeve liste in zalijemo z mezgo. Zalijemo z vodo. Kuhamo na najmanjšem ognju kaki dve uri, potem odstranimo česen, lovorjeve liste, omako porabimo, kolikor je ostane, jo imamo še za kakšno drugo jed. Cel teden jo lahko hranimo v ta namen v hladilniku.

Sesekljamo čebulo, tkole gre hitreje, itak...

Čebula, česen, lovorjevi listi...

Čebulo na olju prepražimo...

Paradižnikova mezga, v steklenih kozarcih...

Ko zarumeni, dodamo česen in lovorjeve liste...

Dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z vodo...

Po dveh urah kuhanja zgleda takole...

 

1 komentar: